Одложена реализација пројекта „Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске“

Фото: Одбор за помоћ Косову и Метохији

Због новонастале ситуације у вези са коронавирусом, у јуну месецу неће бити могућа реализација деветог пројекта „Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске“. Предлог о промени термина за август месец, упућен је у двадесет локалних заједница Републике Српске и дистрикта Брчко, саопштили су из Одбора за помоћ Косову и Метохији.

Због глобалне пандемије вируса корона у Републици Српској, региону и свету дошло је до застоја многих кључних животних и економских пројеката, те је немогуће реализовати као и свих претходних година термин у јуну – односно од 19. до 27. јуна, наводе из овог Одбора.

Нови предвиђени, предложени и једини могући термин за овај пројекат је за четири месеца односно од 20. до 28. августа ове године.

Из Одбора поручују да су обавестили локалне заједнице о предлогу, „уважавајући њихово мишљење, мишљење основних школа и породица домаћина“.

Такође, додају да су у контакту са Министарством просвете и културе Републике Српске, као и да морају уважити мишљење и подршку Министарства безбедности у Савету министара БиХ које издаје деци са КиМ дозволу за улазак у БиХ и РС под посебним условима као и мишљење основних школа, српских општина и породица на Косову и Метохији.

„Ако се живот свих нас како предвиђају током јуна врати у нормалне токове и постану услови безбедни, жеља нам је да не прекинемо овај значајан по реду девети и јединствени пројекат у региону“ додаје се у саопштењу.

Планирано је да ове године у седмодневни посету у Републику Српску дође 22 аутобуса са око 1.100 ученика из социјално угрожених породица узраста од 10 до 15 година у пратњи просветних радника са Косова и Метохије. Међу њима, планиран је и долазак једног аутобуса са децом и младима са потешкоћама у развоју, у пратњи својих родитеља из Удружења „Подржи ме“, из Косовске Митровице.

До сада је у организацији овог Одбора у осам пројеката од 2012. године, било око 4.500 деце и око 320 просветних радника са Косова и Метохије у 28 градова и општина Републике Српске.

Извор: КоССев