Узнемиравање новинара и адвоката и фотографисање њихових аутомобила

Фото РТВ КиМ

Током снимања приче о копању бушотина на приватним имањима мештана Кузмина, радници Турске фирме „Бинди“ са седиштем у Албанији фотографисали су новинарску екипу РТВ Ким, регистарске таблице нашег аутомобила као и аутомобил адвоката Јоване Филиповић која је била на лицу места. Интервенисала је и Косовска полиција.

Наиме, на позив мештана Кузмина, екипа РТВ Ким је заједно са сниматељем РТС-а дошла у село како би снимила тв прилог о ископавању рупа на њиховим њивама у потрази за угљем. Након разговора са незадовољним мештанима, новинари су отишли на лице места како би се уверили о каквим ископавањима се ради. Након што су радници приметили камере позвали су своје претпостављене који су убзо дошли и рекли да не можемо да снимамо.

“У једном тренутку су се ти радници узнемирили и позвали су своје надлежне извођаче радова, у питању је турска фирма, онда су они дошли и рекли су нам да не можемо да снимамо и тражили су да обришемо тај материал. Један од радника је фотографисао наше службено возило, регистарске таблице, наше и возила адвокатице Јоване Филиповић. Онда смо позвали полицију, која је дошла и узела изјаве и од представника фирме и од нас. Настао је проблем ни због чега. Ми смо дошли да обавимо свој посао, они су радили свој посао. Зашто је то тако испало, ако је све легално, просто ми није јасно”, каже новинарка РТВ Ким Зорица Воргучић.

Она напомиње да је исти радник, док је одлазио из аутомобила новинарима показао симбол „албанског орла“.

“Дошли смо да видимо о каквим ископинама је реч, о каквим бушотинама. Имали смо проблем јер су радници који раде за овим машинама су били јако непријатни према нама, фотографисали су приватна возила, моје возило конкретно и возило медија”, каже Јована Филиповић која је са новинарском екипом кренула да би им показала место одвијања радова.

Припадници Косовске полиције из станице у Косову Пољу легитимисали су представнике комапаније, а Воргучићева и Филиповићева су у међувремену поднеле кривичну пријаву против радника фирме “Бинди” за неовлашћено фотографисање.

Потрага за угљем

Турска комапнија „Бинди“ коју је ангажовала Косовска енергетска комапанија (КЕК) врши ископавања на подручју села Кузмин у потрази за налазиштима угља. До сада је ископано 130 рупа дубине 200 метара, а планира се још 60 бушотина, од којих ће поједине бити у самом селу.

Представник фирме није желео пред камере, али нам је незванично рекао да је угаљ већ пронађен и дат на анализу, након чега ће се утврдити да ли ће он бити коришћен за потребе Косовске електране у Обилићу. Друге детаље није желео да нам саопшти.

Мештани Кузмина, пак, кажу да се радови изводе већ два месеца, а од недавно и на обрадивим парцелама у њиховом власништву.

Како сазнајемо, власницима је дато само усмено обећање из Општине Косово Поље да ће добити новчану надокнаду, међутим, како они тврде, за то не постоји никакав документ.

Небојши Стојковићу је до сада оштећно пет парцела под усевима.

„Они су већ копали, када сам отишао, затекао сам огромну штету. Кроз пшеницу су пролазили, штета је огромна. Ту има бушотина, не знам колико, они неће да одговоре на питање, зашто и како буше. Једноставно неће да кажу. Да ли су ми телефон, ја сам позвао неког ко је био слаткоречив и рекао ми да не смем да ометам њихов рад, да ће они то да плате али од тога нема ништа“, каже Стојковић и додаје: „Ми само хоћемо да знамо о чему се ради“.

Мештанин Стефан Стојковић каже да се радови одвијају и ноћу и да их бука коју ствара тешка механизација узнемирава.

„У 21. веку, када сви траже чисту и обновљиву енергију, да се неко сети да ископава угаљ, притом да то ради у насељеном месту. Значи нама то раде смишљено. Људи свакодневно гледају те машине како раде 24/7 и стварају невероватну буку“.

Мештани тврде да представници Општине Косово Поље до сада нису дали никакво објашњење. Службеник у овој локалној инситуцији, Саша Живић, каже да о свему постоје „оскудне информације“, те да читаву ситуацију отежавају мере које су уведене због пандемије.

„Да није ове ситуације можда би све ишло неким другим током. Мада, сад може и даље да се види, да група људи оде до општине, да општина да позове надлежне из КЕК-а, и да се тај један договор постигне за даљи ток радова који ће се изводити“, каже Живић.

По закону постоји јасна процедура по којој овакви радови могу да се изводе, каже адвокат Јована Филиповић.

„Да би неко радио овакву врсту пројекта мора да постоји или одлука општине или Владе Косова која мора да буде достављена грађанима. На ту одлуку би грађани имали право приговора, а након приговора се доноси коначна одлука која би евентуална означила која ће тачно парцела експроприсана или на којој ће се парцели изводити радови, колика ће надоканада бити. Све то су грађани морали да знају пре отпочињања радова, а ми то немамо“, каже Филиповићева.

Према њеним речима, мештани правним средствима могу да траже одлуку на основу које се врше ископавања. Тек када се јасно утврди ко је извођач радова, власници парцела могу да поднесу тужбу за начињену штету.

Представници КЕК-а који су данас били присутни у Кузмину нису желели да дају било какво појашњење о радовима, већ су нас упутили у Канцеларију за информисање у Приштини. До објављивања ове вести нисмо успели да ступимо у контакт са њима.

Извор: РТВ Ким