fbpx

Dalibor Jevtić osudio krađu u Babinom Mostu

Далибор Јевтић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Далибор Јевтић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


„Nisu rasvetljeni mnogobrojni napadi iz prošlosti nad Srbima i njihovom imovinom u Babinom Mostu, i zato smo tu gde jesmo“,

„Nisu rasvetljeni mnogobrojni napadi iz prošlosti nad Srbima i njihovom imovinom u Babinom Mostu, i zato smo tu gde jesmo“, poručuje ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

Meštani Babinog Mosta se nerado prisećaju mnogobrojnih zlodela iz prošlosti kao što su kidnapovanja Srba, paljenja njihovih kuća, rafalnih paljbi na selo, više uzastopnih pljački pravoslavne Crkve i parohijskog doma, krađe automobila, stoke i zato sa razlogom stanovnici ovog sela tvrde da su potpuno nezaštićeni i nesigurni, jer počinioci svih ovih zlodela su i danas na slobodi.

Na meti vandalskog pohoda lopova pod okriljem noći se nedavno našla imovina nekoliko srpskih porodica u Babinom Mostu. Slavko Petrović, povratnik iz Kruševca, koji sa oskudnim prihodima izdržava svoju petočlanu porodicu i živi od poljoprivrede, je i ovoga puta ostao bez poljoprivredne mehanizacije. Slično iskustvo je ova porodica imala i pre nekoliko godina, kada, po rečima Petrovića, nadležni organi nisu pronašli počinioce.

„U trenucima kada svi ulažemo napore da se izborimo sa prisutnom pandemijom koja odnosi živote ljudi, pojedinci i njihova pohlepa su nezaustavljivi, a povratničke porodice i dalje na meti lopova. Najoštrije osuđujem napad nad imovinom povratničke porodice Petrović iz Babinog Mosta i javno izjavljujem da je krajnje vreme da nadležne institucije pronađu i osude počinioce ovog krivičnog dela, a da javnosti moraju biti saopštena imena i prezimena počinioca“, izjavio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić povodom najnovijeg incidenta.

„Ministarstvo za zajednice i povratak je porodici Slavka Petrovića izgradilo kuću u želji da ova porodica nađe svoj mir i porodično blagostanje u ovom kosovskom selu ali nažalost meštani i dalje skupo plaćaju svoj mir“, ističe Jevtić.

Kako nam mnogi meštani govore, ovo nije prvi slučaj krađe, selo u kome većina stanovnika živi od poljoprivrede gotovo da nema ni mehanizacije ni stoke, koja je najčešće na meti fantomskih lopova.

Ministarstvo za zajednice i povratak je iz svog budžeta i u saradnji sa međunarodnim partnerima do sada u Babinom Mostu izgradilo 58 kuća, 17 porodica je dobilo pomoć u građevinskom materijalu, opremljena je lokalna stomatološka ordinacija i pružena pomoć u rešavanju problema sa pijaćom vodom.

Jevtić je ponovio mnogo puta ranije izrečeni stav da krivična dela nad nevećniskim zajednicama na Kosovu imaju posebnu težinu i da zato predstavljaju dodatnu obavezu za nadležne organe vlasti.

Ministarstvo za zajednice i povratak
%d bloggers like this: