ФХПК: Забинути због ставова јавности о некажњивости и негирању неалбанских жртава

Жртве имају право на правду поручују из Фонда на хуманитарно право, осудивши на тај начин лавину критика које су уследиле на Косову након што је саветник косовског премијера у оставци и публициста, Шкељзен Гаши изјавио да су припадници бивше ОВК чинили злочине током и након рата на Косову.

Шкељзен Гаши (Shkelzen Gashi) је јуче у емисији Фронтал на Т7 изјавио да би сви који су починили злочине током рата требало да буду кажњени. Рекао је да су поједини „припадници ОВК починили злочине над неалбанским цивилима“, те да се ови наводи налазе у извештајима међународних организација.

Ова изјава изазвала је лавину негативних коментара у Приштини што је довело до тога да косовски премијер да оставку свом политичком саветнику.

„Након емисије, г. Гаши је због својих ставова јавно био на мети оштрих критика појединаца, али и представника разних организација и удружења, као и представника политичких странака“, поручују из Фонда на хуманитарно право на Косову.

Наводе да се на овај начин „промовисањем културе некажњавости као друштво“ онемогућава процес транзиционе правде на Косову и ускраћује жртвама и њиховим породицама право на правду.

„Стога вас још једном подсећамо да владавина права и правда за све цивилне жртве на Косову мора да буде и остане приоритет косовског друштва“, додаје се у саопштењу.

Подсећају да су 2015. године подржали усвајање уставних амандмана и усвајање закона који су омогућили формирање Специјализованих већа и Канцеларије специјализованог тужиоца Косова.

„Мисија је Фонда за хуманитарно право на Косову (ФХПК) да пружи свој допринос косовском друштву да успостави владавину права, да се суочи се са прошлошћу и да врати достојанство жртава и њихових породица, подржавајући све судове да процесуирају предмете ратних злочина и злочина против човечности“, наводе.

Поручују да у континуитету апелују за правду за све жртве ратних и послератних злочина, без обзира на етничку и верску припадност жртава и починилаца злочина, „и истовремено изражава забринутост због ставова јавности о некажњивости и негирању неалбанских жртава“.

Према налазима ФХП и ФХПК у склопу пројекта „Косовска књига Памћања“ од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000. године 10.093 цивила изгубило је живот и/или нестало на Косову, од којих 8.645 Албанаца, 1.013 Срба, 262 Рома, Ашкалија и Египћана, 84 Бошњака и 203 особа других националности.

Међутим из овог Фонда закључују да су током 21 године различити правосудни системи, међународни и локални, успели да пруже правду изузетно малом броју жртава, где је од око 200 окривљених осуђено само 67 особа са обе стране.

Извор: КоССев