Zapaljena srpka kuća u selu Novake kod Prizrena

U selu Novake kod Prizrena u kome trenutno živi 15 Srba, danas nešto posle 17 časova, nepoznati počinioci pometnuli su požar

U selu Novake kod Prizrena u kome trenutno živi 15 Srba, danas nešto posle 17 časova, nepoznati počinioci pometnuli su požar u kući pokojnog Momira Stanojevića. Malobrojne komšije pokojnog Stanojevića su zahvaljujući brzoj reakciji uspeli da ugase podmetnuti požar, a vatrogasna jedinica i policija su nakon toga stigli na lice mesta i izvršili uviđaj, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.

„U selu često dolaze nepoznata lica, najčešće mlađi Albanci, koji nas provociraju na različite načine, pljačkaju i za to nikome ne odgovaraju. Potpuno smo bespomoćni i nezaštićeni“, ističu sa zebnjom malobrojni meštani sela Novake.

Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, najoštrije je osudio današnje paljenje kuće u selu Novake kraj Prizrena, podsetivši da napadi na povratnike u ovom selu traju godinama. „Juče višestruke provale i krađe, danas paljenje kuće, a šta je sledeće?! Učestali i planirani napadi, kao i sistematsko uništavanje imovine u srpskim selima Babin Most kod Obilića i Novake kod Prizrena, nesumnjivo imaju za cilj dalje zastrašivanje i proterivanje Srba sa Kosova“, upozorava ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić. „Ono što nas sve posebno zabrinjava je da izostaje oštra reakcija nadležnih institucija ali i sveopšte javnosti na Kosovu“, zaključuje Jevtić.

This slideshow requires JavaScript.

Ovo je treći u nizu napad na imovinu Srba u ovom povratničkom mestu u poslednjih mesec dana, gde je nedavno obijeno 13 kuća Srba – povratnika.

Ministarstvo za zajednice i povratak je izgradilo 67 kuća za povratnike u selu Novake kod Prizrena. Prvi povratnici su se u selu vratili 2003. godine. Međutim, nakon martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu 2004.godine u ovom selu je ostalo još svega 15 porodica.