Церница на удару паликућа, запаљена кућа породице Цветковић

У Церници код Гљилана, запањена је кућа породице Цветковић. Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић упозорава на синхронизоване нападе над имовином Срба, која се дешава последњих дана и да га веома забрињава, како је навео у саопштењу,инфериорност инститиција и албанске интелектуалне елите на Косову.

”Невећинске заједнице заслужују једнаке шансе и заштиту, поготово у моментима када је евидентан растући тренд насиља над њиховом имовином. Сви досадашњи напори да омогућимо бољу будућност свима, у моменту бивају обесмишљени након сазнања да се припадницима невећинских заједница на Косову пале куће, скрнаве гробља, неометано краде имовина”, изјавио је Јевтић.

”Новаке код Призрена, Бабин Мост код Обилића, Црколез код Истока, Ораховац, а данас и Церница код Гњилана нашла се на мети екстремиста. Насиље над имовином Срба и осталих невећинских заједница на Косову мора престати одмах”, додао је министар за заједнице и повратак, подсетивши на страдања недужних цивила у Церници, када је 2000. године током напада на сеоску продавницу погинуло троје Срба, међу којима и четворогодишњи Милош Петровић, као ни напади 2003. године када је рањено четворо Срба, од којих је један од задобијених повреда преминуо.

Министар Јевтић је истакао да ново паљење куће представља опомену за све, да је крајње време да се сви окренемо будућности и на сасвим супротан начин од овог данашњег градимо међусобно поверење и суживот на Косову.

Реаговао је и директор канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, осудивши нападаче.

„Данашње спаљивање породичне куће Цветковића у Церници последњи је у низу напада на српску имовину у јужној покрајини у последњих неколико дана, и захтевамо од надлежних органа да предузму најодлучније мере како би зауставили овај талас насиља и казнили починиоце. У последњим недељама било је много позитивних примера српско-албанске сарадње у борби против заједничког непријатеља коронавируса и не сме се допустити да нечовештво које стоји иза овог и свих претходних напада на српску имовину постане нешто по чему ћемо памтити ове тешке дане“, наводи се у саопштењу директора Канцеларије за КиМ, марка Ђурића.

„Чињеница је да екстремизам на Косову и Метохији цвета у време политичке нестабилности, и зато је важно да се, како у циљу ефикасне борбе против епидемије, тако и у циљу стварања безбедног окружења за све житеље наше јужне покрајине, узроци нестабилности што пре отклоне“, закључује се у саопштењу.