fbpx

Amfilohije saslušan u Tužilaštvu, tvrdio da nije prekršio mere

Митрополоит Амфилохије

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije saslušan je u cetinjskom tužilaštvu o okolnostima prisustva sahrani dr Vladimira Jovićevića.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije saslušan je u cetinjskom tužilaštvu o okolnostima prisustva sahrani dr Vladimira Jovićevića.

Sahrane se u Crnoj Gori održavaju u porodičnom krugu zbog suzbijanja širenja koronovirusa.

Amfilohije je u cetinjskom tužilaštvu tvrdio da nije prekršio nijednu meru služeći opelo na sahrani istoričara Vlada Jovićevića 23. aprila na Rijeci Crnojevića, kazao je Vijestima portparol Osnovnog državnog tužilaštva Cetinje, tužilac Duško Milanović.

Saslušanje mitropolita Amfilohija bilo je zakazno za sutra, ali je izjavu dao danas, na ličnu molbu.

Osim mitropolita Amfilohija sahrani Jovićevića prisustvovali su jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić i ambasador Srbije u Crnoj Gori, Vladimir Božović.

Njih dvojica još nisu saslušani. Izjavu u Odeljenju bezbednosti Cetinje dali su sveštenici koji su sa mitropolitom služili opelo – Rafailo Boljević, Danijel Jovanović, Hariton Živkov, Nikolaj Antičević, Krisnat Bojović, Aleksandar Lalić i Eustatije Ivanović.

Mitropolit Amfilohije je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima kazao da je 22. aprila nakon liturgije u Manastiru Svetog Nikole u Rijeci Crnojevića sa sveštenstvom, a na poziv porodice Jovićević, odslužio opelo Vladimiru Jovićeviću.

„Više puta smo rekli, a i sada ponavljamo, da mi nemamo pravo, niti nam pada na pamet da vernike, posebno u ovakvim momentima, izgonimo iz hramova i prijavljujemo policiji. Uostalom, u našim uslovima, čak i u gradskim sredinama, nemoguće je da se pokojnik dostojno i česno položi u grob uz poštovanje ‘mere’ o fizičkoj distanci od 2 metra između lica. A to se, kako se vidi, samo od Crkve traži i izgleda da jedino za nju važi ta ‘mera’ u Crnoj Gori“, naveo je mitropolit Amfilohije u izjavi.

Dodao je da je prvi put za više od 80 godina života i 60 godina svoje službe dva puta pozvan u Upravu policije da daje izjave zbog obavljanja svojih sveštenih dužnosti i službi.

„Po članu 14 Ustava Crne Gore, koji je na snazi bez obzira na pandemiju virusa korona ili bilo kog drugog virusa, Crkva i verske zajednice su slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova“, naveo je on.

Mitropolit Amfilohije iskazao je „ljudski i episkopski protest zbog toga što se opelo i sahrana pokojnika na ovakav način od strane državnih organa zloupotrebljavaju, pravno procesuiraju i skrnave“.

„Prinuđeni smo da sa žalošću konstatujemo da su mere koje su uvedene zbog širenja virusa korona od strane jednog broja državnih organa i nosilaca javnih funkcija, a posebno od provladinih medija, iskorišćene, a i dalje se koriste, za ideološko-partijsko zastrašivanje vernika sa pozicija javne vlasti i masovno kršenje Ustavom zagarantovanih prava koja mogu biti ograničena samo zakonom, a ne nikakvim naredbama i to bez proglašenog vanrednog stanja“, navodi se u izjavi mitropolita Amfilohija.

Izvor: Beta/N1/KoSSev
%d bloggers like this: