Џељаљ Свечла: Тачи, прекршио државни протокол, ако је Пацоли ушао нелегално, следе санкције

Беџет Пацоли, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Председник Косова, Хашим Тачи, у уторак је прекршио „државни протокол“, одлазећи у Албанију, а да није о томе обавестио Министарство спољних послова, рекао је на данашњој конференцији за медије вршилац дужности министра унутрашњих послова Џељаљ Свечла и додао да, уколико се покаже да је са Тачијем на Косово илегално ушао и посланик Беџет Пацоли, следе санкције против лидера Алијансе ново Косово.

Свечла је нагласио да би Тачи требало да каже зашто је прекршио протокол, а од Пацолија да се одмах јави и каже где се налази.

„Касно синоћ, гранична полиција ме је обавестила да је председник Републике Косово, г. Хашим Тачи прешао државну границу мало пре 18 сати у правцу Албаније. На Косово се вратио нешто иза 19 сати. Када се зауставила председникова пратња, откривено је да је председник био у другом аутомобилу. Такође је примећено да је председник седео на предњем седишту, упркос безбедносним правилима за ВИП особе. Такође, полиција због црних прозора, није могла да види да ли иза њих седе други људи. Председников аутомобил је пратио само још један аутомобил у коме је био само возач. Да би вам било јасно, према Закону о државном протоколу, свака посета председника иностранству, било службена или приватна, треба да буде најављена Државном протоколу Министарства спољних послова. Већ је потврђено да Државни протокол, супротно важећим законским одредбама, није обавештен о посети председника Републици Албанији “, рекао је Свечла.

„Допустите ми да појасним да до сада немамо потврду да је господина Тачија пратио господин Пацоли, међутим ако се докаже да је такав сценарио тачан, он је онда у потпуности поткопао Републику Косово и то би представљалопотпуно непоштовање агенција за спровођење закона. Штавише, кршење одлука које је донело надлежно тело, у овом случају Министарство здравља, ради контроле пандемије, кривично је дело описано у члану 250 Кривичног законика „, додао је вршилац дужности министра унутрашњих послова.

Свечла је рекао да ће полиција, ако се Пацоли појави на Косову, предузети мере предвиђене законом.

„Ако је посланик Скупштине Косова био у аутомобилу председника, он је свесно прекршио правило карантина“, закључио је Свечла и нагласио да ће се против Пацолија, уколико се појави на Косову предузети законске мере, али и да ће Хашим Тачи морати у самоизолацију уколико је био у контакту са њим (са Пацолијем – примедба аут.).

Извор: Газета Експрес
А.Ћ.