fbpx

„KEK neće kopati bez saglasnosti meštana Kuzmina“

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


Meštani Kuzmina sastali su se danas u zgradi Opštine Kosovo Polje sa zamenikom predsednika opštine i predstavnicima KEK-a

Meštani Kuzmina sastali su se danas u zgradi Opštine Kosovo Polje sa zamenikom predsednika opštine i predstavnicima KEK-a kako bi pronašli rešenje za problem koji je nastao prilikom neovlašćenog kopanja u njihovim imanjima radi pronalska uglja.

Meštanka i advokatica Jovana Filipović je za RTV Kim, nakon sastanka, kazala da su iz KEK-a obećali da više neće ulaziti na privatne posede bez prethodne saglasnosti vlasnika parcela.

„Što se tiče toga da su do sada ulazili bez saglasnosti vlasnika, kao razlog su naveli da nisu mogli da pronađu vlasnike. Takav odgovor nikako ne možemo da prihvatimo jer su u svakom trenutku mogli da pitaju bilo koga od meštana i dobili bi odgovor gde mogu da pronađu vlasnika parcele“.

Meštani su takođe tražili da im se dostavi izveštaj o proceni uticaja na životnu sredinu koji su, po rečima Filipovićeve, bili u obavezi da izrade pre početka radova.

„Rečeno nam je da su oni odradli izveštaj, ali da ne mogu da nam ga dostave jer nije u pitanju javni dokument. Mi ćemo nastaviti da insistiramo da dođemo do tog izveštaja ukoliko je zaista urađen, kao što su rekli, a tražićemo i da nam se odluke dostave na srpskom jeziku“, navela je Filipovićeva.

Odluka iz 2009. godine

Meštani Kuzmina su na današnjem sastanku sa predstavnicima Opštine Kosovo Polje i KEK-a saznali da je selo u kom žive odlukom Vlade Kosova iz 2009. godine proglašeno „zonom od ekonomskog interesa“. U to vreme kosovski premijer je bio Hašim Tači. Odluka je meštanima, posle 11 godina, uručena na albanskom jeziku.

„Na sastanku su nam uručene odluke vlade iz 2008. i 2009. godine, međutim, samo na albanskom jeziku. Rečeno nam je da je u tim odlukama selo Kuzmin proglašeno zonom od ekonomskog interesa. Predstavnici KEK-a su obećali da će njihova Komisija za procenu štete izaći na teren koliko sutra i izvršiti procenu, te da će nakon toga novac uplatiti na bankovne račune oštećenih lica“, kazala je Filipovićeva.

Ona navodi da bi komisija, osim procene štete i uplate naknade, trebalo da naloži i popunjavanje rupa u njivama iz kojih trenutno izvire voda.

Izvor: RTV KiM
%d bloggers like this: