Са 12 српских повратничких породица у Беркову: Најтеже нам пада ограничено време кретања

село Берково, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У повратничком селу Берково код Клине живи дванаест српских породица међу којима има и млађих становника и породица са децом, пише Радио Гораждевац.

Готово под конац уређена окућница са процветалим шљивиком Милована Зувића, повратника у селу Берково код Клине, одаје утисак угледних и вредних домаћина. Он и његова супруга нису запослени и живе од минималног новчаног примања. Поред свега, најтеже им, како кажу, пада ограничено време кретања.

‚‚2009. сам се коначно вратио када ми се родила ћерка. Ту сам са супругом и ћеркицом. Ћерка похађа основну школу у Осојанима, четврти је разред. Што се тиче ове ситуације сада, да вам кажем искрено, веома је тешко. У ограниченом времену од сат и по, тешко је да одете да набавите храну и лекове. Нико нас није обилазио што се тиче српских институција за све ово време, то сам рекао више пута и не знам да ли је неко то пренео“, каже Милован Зувић.

Милованова једанаестогодишња ћерка Анастасија једино је дете у Беркову. Ученик је четвртог разреда ОШ „Радош Тошић“ у Осојану. Међутим, сада када школе не раде, не иде се више ни до Осојана.

Преко пута породице Зувић налази се домаћинство Радомана Јеремића. Вредне руке овог домаћина створиле су богат сточни фонд свиња и јунади од којих живи. Он каже да се ефекти помоћи која стиже из Србије на терену не осећају.

„Ранко и ова канцеларија (за повратак и заједнице), они нас обилазе информативно да питају како смо и где смо, и ја то поздрављам. Неких 280 камиона је ушло на Јариње а овде повратници и стари, они трајни повратници никаквог ефекта не виде од тога“, каже Јеремић за Радио Гораждевац.

Прошле недеље, медији у Београду пренели су репортажу Косово онлине о томе да је 84- годишња Будимка Живковић, „последњи представник српског народа у селу Беркову“.

Будимка Живковић најстарија је Српкиња у Беркову. Бригу о њој води њена братаница Зорица, али често јој, како каже, у помоћ притрче комшије, службеници Канцеларије за повратак и заједнице и Црвени крст.

‚‚Сада у најтеже дане Зора и мој Ранко ме обилазе и из Црвеног крста су нам донели пакете. Донели су нам два пакета хигијене и два хране. Скоро ми је донео и Ранко (Канцеларија за заједнице и повратак), један пакет вредних ствари“, каже Будимка Живковић.

Ранко Костић, службеник Канцеларије за заједнице и повратак у општини Клина и члан кризног штаба, каже да му се повратници из Беркова али и других средина највише обраћају за лекове, али и друге потребе.

‚‚Стари највише траже лекове, то им обезбеђујемо. Помоћ смо добили од Министарства за заједнице и повратак. Око двадесет пакета смо поделили. Општина Клина је такође поделила девет пакета српској заједници. За све што им је потребно они се обраћају овде код мене, ја пренесем горе у штабу и то завршавамо. Захваљујем се и председнику општине који нам је омогућио службено возило да користимо за такве ствари и за транспорт српске заједнице на територији општине Клина, који обављамо по захтеву грађана“, каже Ранко Костић за Радио Гораждевац.

У селу Берково код Клине, током процеса повратка изграђена је 41 српска кућа али у селу живи само дванаест породица.

Извор: Радио Гораждевац