fbpx

Arben Vitia: Ublažavamo mere jer je dnevna infekcija smanjena na 3%

Фото Министарство здравља Косова

Фото Министарство здравља Косова


Ministar zdravlja u Vladi Kosova Arben Vitia je najavio ublažavanje mera jer je dnevna infekcija smanjena sa 27%, kada su mere donešene, na 3%.

Ministar zdravlja u Vladi Kosova Arben Vitia je najavio ublažavanje mera jer je dnevna infekcija smanjena sa 27%, kada su mere donešene, na 3%. On se zahvalio lekarima i medicinskom osoblju, ali i građanima na poštovanju svih mera koje su donešene u borbi protiv virusa COVID-19.

“Imaćemo bolje dane sa manje zaraženih, ali ćemo imati i teže dane sa više zaraženih, ali ostajem u nadi da nas mere, koje ćemo danas predstaviti u saradnji sa vama, neće vratiti unazad nego ćemo ići napred”, rekao je, između ostalog, Vitia i dodao: “Sada smo u situaciji kada nam krivulja virusa i prosečna dnevna infekcija omogućavaju da ublažimo ograničenja, ali nikako i ni na koji način ne smemo da zapostavimo opasnost. Nepažnja i nemar može nas vratiti unazad, ugrožavajući ne samo živote i zdravlje sviju nas, već i naše ekonomsko blagostanje.”

Prenosimo predlog novih mera koje je najavio ministar zdravlja u Vladi Kosova (original prevod):

“Prva faza počinje 4. maja, a planirano je da se nastavi do 18. maja. Tokom ovog perioda:

  • Produžava se raspored slobode kretanja sa 1,5 na 3 sata dva puta dnevno, ujutro i popodne.
  • Otvoreni su sledeći delovi ekonomije; građevinarstvo i nekretnine; trgovina vozilima (delimično); trgovina na malo (delimično); popravak ličnih predmeta i nameštaja; konsultantske kancelarije (sa osnovnim spiskovima osoblja).
  • Raspored i lista dozvoljenih aktivnosti biće objavljeni odmah nakon konferencije.

Druga faza bi trebala da počne 18. maja i trajaće do 1. juna, a planirano je ublažavanje mera, ali sve zavisi od procene epidemiološke situacije.

Ali imajte na umu da prelazak iz prve faze u drugu i potencijalni povratak iz druge faze u prvu, zavisi od sviju nas. Ukoliko nemamo porast slučajeva i strogo sledimo uputstva zdravstvenih i vladinih institucija, tada ćemo krenuti napred, ali ako se opustimo i brzo počnu infekcije, tada ćemo se vratiti unazad.

…. Dragi građani, ovo su nove mere za prelazak na novu normalnost.

Dozvolite mi da razgovaram o novoj normalnosti u vreme virusa jer želim biti otvoren i iskren sa vama.

Uprkos napretku koji smo postigli ovih dana, nismo iskorenili virus. I dalje će biti među nama. Dakle, iako bismo želeli biti optimistični, nigde u svetu nećemo imati normalnu situaciju, jer ovo nije normalna godina. Ova godina nije poput bilo koje druge godine i što je pre razumemo, biće nam lakše

Ove godine verovatno nećemo imati rođendanske zabave sa prijateljima; veridbe, zabave i venčanja sa okupljanjima i nećemo imati ni pogrebne ceremonije sa okupljanjima. To ne znači da nećemo slaviti rođendane, zaručiti se i venčavati, ali ove ceremonije se predviđaju bez gostiju i bez okupljanja.

Pogrebna ceremonija može ugroziti živote desetak drugih ljudi, krunisanje ljubavi dvoje ljudi može se pretvoriti u tugu za stotine drugih ljudi.

Ne smemo zanemariti ovaj virus, jer nas može koštati život.

Ova godina će biti godina dvometarske udaljenosti; rukavica i maski i higijene do maksimuma. Što pre to shvatimo, bićemo spremniji.

Stoga 4. maj nije dan kada se vraćamo u normalu, već dan kada započinjemo i kada se postepeno krećemo prema novoj stvarnosti, jer na taj način povećavamo pažnju i sprečavamo širenje zaraze; stvarnosti u kojoj kad god izvršimo plaćanje držimo distancu jedni od drugih; stvarnosti u kojoj susrećemo rodbinu i društvo pomoću tehnologije, a ne kroz posete”, rekao je Vitia i pozvao na držanje distance.

Direktor Instituta za javno zdravlje u Prištini, Naser Ramadani je naglasio da većina mera ipak ostaje na snazi, barem do 18. maja.

“Dragi građani, molim vas da budete strpljivi, da imate razumevanja i nastavite saradnju u skladu sa ovim merama, uključujući:

– Zabranu porodičnih poseta i društvenih okupljanja,

– Zabranu okupljanja dve ili više osoba,

– Zabranu upotrebe vozila osim uz posebno odobrenje ili u slučaju hitnog zdravstvenog stanja,

– Zabranu učestvovanja na venčanjima, zabavama, pogrebnim ceremonijama, osim bliskih članova porodice,

– Držanje socijalne distance od dva metra”, rekao je Ramadani.

%d bloggers like this: