Канцеларија за КиМ: Исписивање графита у Гојбуљи, најогољенији покушај присилног исељавања

Поводом исписивања графита на згради старе школе у Гојбуљи код Вучитрна, које се догађа већ други дан, огласила се канцеларија Владе србије за Косово и Метохију, називајући да је то „најогољенији покушај присилног исељавања, јер поред свих вапаја за помоћ, албански екстремисти су трећи пут у неколико дана спровели организовану акцију застрашивања исписујући поново графите УЧК на сеоској школи“. 

„Да подсетимо, група екстремиста је најпре 27. априла покушала да обије цркву и лупала о црквено звоно у Гојбуљи, затим је 29. априла поломила прозоре на школи и исписала графите УЧК, који су у међувремену прекречени, да би синоћ вандализам био поновљен.

Сви апели становника Гојбуље полицији да их заштити од групе екстеремиста остали су без ефикасног одговора, што још једном потврђује да Србима јужно од Ибра безбедност и живот без страха нису гарантовани“, пише у саопштењу Канцеларије за КиМ у коме се позивају мештани Гојбуље да остану мирни и да не наседају на провокације.

„Позивамо представнике међународних мисија да предузму најодлучније мере како би се дивљање екстремиста зауставило, јер надлежни органи привремених институција у Приштини то очито, или нису спремни или нису способни да учине. Серија инцидената у Гојбуљи показује да је Косово и Метохија, након две деценије декларативног рада Приштине и међународне заједнице на стварању мултиетничког друштва и даље тамна мрља на мапи Европе и зона у којој некажњено бујају шовинизам и насиље“, закључује се у саопштењу.