fbpx

Kancelarija za KiM: Ispisivanje grafita u Gojbulji, najogoljeniji pokušaj prisilnog iseljavanja

Povodom ispisivanja grafita na zgradi stare škole u Gojbulji kod Vučitrna, koje se događa već drugi dan,

Povodom ispisivanja grafita na zgradi stare škole u Gojbulji kod Vučitrna, koje se događa već drugi dan, oglasila se kancelarija Vlade srbije za Kosovo i Metohiju, nazivajući da je to „najogoljeniji pokušaj prisilnog iseljavanja, jer pored svih vapaja za pomoć, albanski ekstremisti su treći put u nekoliko dana sproveli organizovanu akciju zastrašivanja ispisujući ponovo grafite UČK na seoskoj školi“. 

„Da podsetimo, grupa ekstremista je najpre 27. aprila pokušala da obije crkvu i lupala o crkveno zvono u Gojbulji, zatim je 29. aprila polomila prozore na školi i ispisala grafite UČK, koji su u međuvremenu prekrečeni, da bi sinoć vandalizam bio ponovljen.

Svi apeli stanovnika Gojbulje policiji da ih zaštiti od grupe eksteremista ostali su bez efikasnog odgovora, što još jednom potvrđuje da Srbima južno od Ibra bezbednost i život bez straha nisu garantovani“, piše u saopštenju Kancelarije za KiM u kome se pozivaju meštani Gojbulje da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije.

„Pozivamo predstavnike međunarodnih misija da preduzmu najodlučnije mere kako bi se divljanje ekstremista zaustavilo, jer nadležni organi privremenih institucija u Prištini to očito, ili nisu spremni ili nisu sposobni da učine. Serija incidenata u Gojbulji pokazuje da je Kosovo i Metohija, nakon dve decenije deklarativnog rada Prištine i međunarodne zajednice na stvaranju multietničkog društva i dalje tamna mrlja na mapi Evrope i zona u kojoj nekažnjeno bujaju šovinizam i nasilje“, zaključuje se u saopštenju.

%d bloggers like this: