18. маја 2021.

Курти поздравља одлуку Уставног суда, Тачи и Мустафа кажу да ће је поштовати

Аљбин Курти и Хашим Тачи, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Аљбин Курти и Хашим Тачи, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


После одлуке Уставног суда Косова да изрекне привремену меру о суспензији декрета Хашима Тачија којим је Авдулах Хоти именован за мандатара,

После одлуке Уставног суда Косова да изрекне привремену меру о суспензији декрета Хашима Тачија којим је Авдулах Хоти именован за мандатара, огласили су се председница Скупштине Вјоса Османи, премијер Аљбин Курти и председник Хашим Тачи.

Док је Османијева поручила да Скупштина неће предузимати никкаве активности које нису у складу са уставом, Аљбин Курти, чијој је влади изгласано неповерење 25. марта, поздравио је одлуку.

“Влада сматра да је изрицање привремене мере у јавном интересу и служи праву и правди. Међутим, важно је имати на уму да ова суспензија не прејудицира коначну одлуку Суда. Зато је веома важно да се не узбуђујемо, да останемо усредсређени на наш циљ да боље управљамо ситуацијом са пандемијом COVID-19”, пише на званичном сајту Владе Косова.

Хашим Тачи је на свом фејсбук профилу написао да ће поштовати одлуку Уставног суда.

“Управо сам обавештен о одлуци Уставног суда Републике Косово. Као председник Републике Косово, у потпуности ћу поштовати ову одлуку. Косово већ има драгоцено искуство у поштовању свих одлука и пресуда Уставног суда. Ово искуство је снажан доказ владавине закона у Републици Косово”, написао је Тачи.

Демократски савез Косова је такође издао званично саоштење у коме каже да ће поштовати одлуку. реаговала је након одлуке Уставног суда да привремено суспендује декрет председника Хашима

„ДСК је путем политичких споразума успела да обезбеди потребну већину за формирање нове владе. ДСК остаје одлучна да у потпуности, у складу с уставном нормом створи нову владу. Ми смо са партнерима јуче поднели захтев за одржавање ванредне седницу, који је подржао 61 посланик. Седница ће се одржати након коначне одлуке Уставног суда, јер је ДСК уверен да је процес давања мандата господину Авдулаху Хотију испоштовао уставну норму и уставне надлежности које има председник Косова „, закључује се у саопштењу.

А.М.