Kurti pozdravlja odluku Ustavnog suda, Tači i Mustafa kažu da će je poštovati

Аљбин Курти и Хашим Тачи, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Аљбин Курти и Хашим Тачи, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Posle odluke Ustavnog suda Kosova da izrekne privremenu meru o suspenziji dekreta Hašima Tačija kojim je Avdulah Hoti imenovan za mandatara,

Posle odluke Ustavnog suda Kosova da izrekne privremenu meru o suspenziji dekreta Hašima Tačija kojim je Avdulah Hoti imenovan za mandatara, oglasili su se predsednica Skupštine Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik Hašim Tači.

Dok je Osmanijeva poručila da Skupština neće preduzimati nikkave aktivnosti koje nisu u skladu sa ustavom, Aljbin Kurti, čijoj je vladi izglasano nepoverenje 25. marta, pozdravio je odluku.

“Vlada smatra da je izricanje privremene mere u javnom interesu i služi pravu i pravdi. Međutim, važno je imati na umu da ova suspenzija ne prejudicira konačnu odluku Suda. Zato je veoma važno da se ne uzbuđujemo, da ostanemo usredsređeni na naš cilj da bolje upravljamo situacijom sa pandemijom COVID-19”, piše na zvaničnom sajtu Vlade Kosova.

Hašim Tači je na svom fejsbuk profilu napisao da će poštovati odluku Ustavnog suda.

“Upravo sam obavešten o odluci Ustavnog suda Republike Kosovo. Kao predsednik Republike Kosovo, u potpunosti ću poštovati ovu odluku. Kosovo već ima dragoceno iskustvo u poštovanju svih odluka i presuda Ustavnog suda. Ovo iskustvo je snažan dokaz vladavine zakona u Republici Kosovo”, napisao je Tači.

Demokratski savez Kosova je takođe izdao zvanično saoštenje u kome kaže da će poštovati odluku. reagovala je nakon odluke Ustavnog suda da privremeno suspenduje dekret predsednika Hašima

„DSK je putem političkih sporazuma uspela da obezbedi potrebnu većinu za formiranje nove vlade. DSK ostaje odlučna da u potpunosti, u skladu s ustavnom normom stvori novu vladu. Mi smo sa partnerima juče podneli zahtev za održavanje vanredne sednicu, koji je podržao 61 poslanik. Sednica će se održati nakon konačne odluke Ustavnog suda, jer je DSK uveren da je proces davanja mandata gospodinu Avdulahu Hotiju ispoštovao ustavnu normu i ustavne nadležnosti koje ima predsednik Kosova „, zaključuje se u saopštenju.

A.M.