Нема нове Владе Косова барем до 29.маја?

Уставни суд Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Уставни суд Косова је изрекао привремену меру о суспензији декрета Хашима Тачија којим је Авдулах Хоти именован за мандатара. Привремена мера ће важити до 29. маја, када ће се донети коначна одлука о оцени уставности декрета косовског председника. То значи да се до 29. маја не може формирати било каква друга влада.

Медији су спекулисали да би седница Скупштине на којој ће се гласати о новој Влади, могла да се одржи већ сутра, док је за данас била најављена конференција за медије председнице Скупштине, Вјосе Османи, која је без образложења отказана. После објављивања одлуке Уставног суда, османијева је издала саопштење за медије у којем каже да се у парламенту неће предузимати никкаве активности које нису у складу са уставом.

„Данас сам се обратила коментарима Уставном суда (у року који је одредио Суд), у којима сам образложила зашто је наметање привремене мере неопходно, не доводећи у питање коначну одлуку Суда о основаности случаја. У овим коментарима сам појаснила да је „наметање привремене мере на извршење или предузимање радњи проистеклих из уредбе такође неопходно, јер ће се само на тај начин гарантовати да Скупштина Косова, као највиша политичка институција у нашем систему неће доносити одлуке које би могле бити противуставне, што би последично озбиљно нарушило поверење јавности и сам интегритет ове институције. На овај начин, поред тога што се у потпуности поштује јавни интерес, наметање мере спречиће наношење ненадокнадиве штете у смислу уставног и законског функционисања највиших уставних институција у земљи“, написала је председница Скупштине.

А.Ћ.