Решавањем ребуса помажу народ на Косову и Метохији

У данима када су због опасности од корона вируса постављена многа ограничења у кретању, раду и дружењу, друштвене мреже су постале место где се више него иначе проводи време: за рад, за учење, наставу и дружење.

На иницијативу генералног менаџера Руске школе у Београду, Бошка Козарског, на Фејсбуку је оформљена група ,,Ребуси у време короне“ која има за циљ разоноду и релаксацију, али је и хуманитарног карактера.

– Још пре епидемије коронавируса заједно са групом пријатеља и познаника постављали смо на својим Фејсбук профилима ребусе и решавали их међусобно. То нам је био вид разоноде и релаксације, а када се појавио овај вирус и уведено ванредно стање наставили смо већим интензитетом и то у оквиру Фејсбук групе,, Ребуси у доба короне“. Да би игра била занимљивија, дали смо јој и хуманитарни карактер. Ако некоме затреба помоћ у решавању ребуса може да затражи помоћ пријатеља, а добиће ако пошаље СМС поруку на 8010. Кад добијемо фотографију екрана где се потврђује слање поруке, стиже и помоћ за решавање ребуса. Средства од СМС порука прикупља Хуманитарна организација ,,Здравље Божури“ и она се користе за куповину лекова и потребне медицинске опреме за наш народ на Косову и Метохији. Чланови организације ту помоћ директно пребацују на Косово и Метохију и дају је на руке људима којима је потребна. Осим лекова набављају се и инвалидска колица, ортопедска помагала, заштитна опрема и слично – рекао је за наш лист Београђанин Бошко Козарски.

Група ,, Ребуси у време короне“ до сада је окупила 1200 чланова. Тражећи помоћ у решавању ребуса неки од њих уплате и по неколико СМС порука дневно, а има и оних који пошаљу поруку иако им помоћ није потребна. Области из којих се састављају ребуси су различите: од балканске музичке сцене, балканске књижевности, географије, кинематографије до јавних личности са некадашњих југословенских простора. Неки се ребуси реше са лакоћом, а за друге се учесници игре морају добро замислити. Оно што је сигурно, на крају се сви насмеју од свег срца кад сазнају тачан одговор, јер ребуси често имају и шаљиви карактер.

У групу само Бошко Козарски дневно постави по два три ребуса, а како се у смишљање ребуса укључују и други из групе, буде их и више од десет дневно. На овај начин се прикупи око 3000 динара дневно, а ако се тај број помножи са 25 првих дана, добије се цифра од 75 000 динара, што је свакако од великог значаја за људе који до лекова и других медицинских средстава веома тешко долазе. У игру су укључени и многи који не живе у Србији, па своје уплате шаљу на жиро рачун организације Здравље Божури.

Иако се кроз постављање ребуса Бошко Козарски показао као шаљивџија, од њега смо затражили одговор на питање шта мисли о коронавирусу и како се по његовом мишљењу требамо понашати у времену док пандемија траје.

– Људи су доста уплашени и збуњени – рекао нам је Козарски. Дисхармонија изјава стручњака, на глобалном, па самим тим и на локалном плану, отвара многа питања. Јасно је да се о овом вирусу не зна ништа, ни порекло, ни природа самог организма… Час чујемо да се задржава на чврстим површинама, час да га убија сунце и топло време, а онда нас дочекају информације дијаметрално супротне… Свакако, треба бити опрезан, али никако уплашен! Страх је далеко опаснији! Треба као сваки здраворазумни православац водити рачуна о свом здрављу и имунитету и понављати оно што се у Светом Писму највише и понавља ,, Не бој се! Радуј се!“ Управо у нашој групи за решавање ребуса ширимо антистрах и добро расположење. А све то, на виши ниво, подигао је хуманитарни аспект нашег дружења.

Иако се ових дана ублажавају мере кретања у Србији, ребуси екипе Бошка Козарског и даље окупљају људе различитих старосних доби у групу на Фејсбуку и кроз игру наставља се акција помоћи коју је од септембра прошле године покренула Хуманитарна организација из Београда ,, Здравље Божури“.

Оливера Радић