УНС: Полиција и тужилаштво да утврде ко прети Ради Комазец

Удружење новинара Србије (УНС) очекује да полиција што пре утврди ко преко друштвених мрежа прети одговорној уредници „Јединства“ Ради Комазец и позива све новинаре и медијске раднике да не доприносе ширењу увреда на рачун колега.

Како је колегиница Комазец навела у писму УНС-у, увреде на њен рачун почеле су због питања која је постављала на конференцијама за новинаре кризног штаба, а претње су уследиле након последњег „Утиска недеље“ у којем је једно њено питање министру здравља Златибору Лончару уврштено у предлог који је водитељка Оља Бећковић најавила као „полтронска посла“.

Рада Комазец, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

На друштвеним мрежама су потом објављене претње, које су полицији пријављене у суботу, 2. маја. УНС очекује да полиција и надлежно тужилаштво предузму све неопходне мере да идентификују особе које су претиле Ради Комазец и покрену поступке против њих.


„Јединство“: Осуђујемо бруталне претње нашој новинарки Ради Комазец

Најоштрије осуђујемо бруталне претње упућене нашој новинарки Ради Комазец, путем друштвене мреже Твитер, а које је изазвала емисија “Утисак недеље”, где нашу новинарку називају погрдним именима. Етикетирајући је као “зло у новинарству”, цртају јој мету на челу и доводе у животну опасност .

Свесни, да смо суочени са бесрамном изневереношћу основних новинских принципа и покушајима компромитације наше новинарке, иначе беспрекорног медијског прегаоца већ више од две деценије, афирмисаног борца за новинске и сваке друге слободе, позивамо новинска удружења и све часне колеге да се супроставе острашћеним новинарским пропагандистима, који не презају ни од чега да своје колеге, који не мисле као они, нападају, вређају и угрожавају.

Бездушни твитераши, оркестрирано упућују данима најдрскије и најбезочније увреде и директно насрћу на безбедност наше новинарке.

Зар смо и то дочекали да се листу “Јединство”, који опстаје деценијама на косовској ветрометини и нашој храброј новинарки Комазец која преживела два прогона, са ужасним изливом мржње прети нестанком у главном граду. Опстајемо деценијама у непријатељском окружењу као и народ којем служимо и поручујемо им да неће спречити непристрасне и храбре новинаре “Јединства”, ни у Београду ни на Косову и Метохији да обављају своју часну дужност у јавном интерсу српског народа на КиМ.

Дубоко уверени да овакви изливи мржње према нашој храброј и часној новинарки спадају у корпус бешчашћа и кривичног дела, са којим се не може полемисати, позивамо српску јавност да осуди овај гнусни чин, а надлежне државне органе да раде свој посао.

Ово је пошаст против које се Србија мора изборити.

Редакција листа “Јединство”
Извор: УНС