fbpx

UNS: Policija i tužilaštvo da utvrde ko preti Radi Komazec

УНС - лого

Udruženje novinara Srbije (UNS) očekuje da policija što pre utvrdi ko preko društvenih mreža preti odgovornoj urednici "Jedinstva"

Udruženje novinara Srbije (UNS) očekuje da policija što pre utvrdi ko preko društvenih mreža preti odgovornoj urednici „Jedinstva“ Radi Komazec i poziva sve novinare i medijske radnike da ne doprinose širenju uvreda na račun kolega.

Kako je koleginica Komazec navela u pismu UNS-u, uvrede na njen račun počele su zbog pitanja koja je postavljala na konferencijama za novinare kriznog štaba, a pretnje su usledile nakon poslednjeg „Utiska nedelje“ u kojem je jedno njeno pitanje ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru uvršteno u predlog koji je voditeljka Olja Bećković najavila kao „poltronska posla“.

Rada Komazec, Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Na društvenim mrežama su potom objavljene pretnje, koje su policiji prijavljene u subotu, 2. maja. UNS očekuje da policija i nadležno tužilaštvo preduzmu sve neophodne mere da identifikuju osobe koje su pretile Radi Komazec i pokrenu postupke protiv njih.


„Jedinstvo“: Osuđujemo brutalne pretnje našoj novinarki Radi Komazec

Najoštrije osuđujemo brutalne pretnje upućene našoj novinarki Radi Komazec, putem društvene mreže Tviter, a koje je izazvala emisija “Utisak nedelje”, gde našu novinarku nazivaju pogrdnim imenima. Etiketirajući je kao “zlo u novinarstvu”, crtaju joj metu na čelu i dovode u životnu opasnost .

Svesni, da smo suočeni sa besramnom izneverenošću osnovnih novinskih principa i pokušajima kompromitacije naše novinarke, inače besprekornog medijskog pregaoca već više od dve decenije, afirmisanog borca za novinske i svake druge slobode, pozivamo novinska udruženja i sve časne kolege da se suprostave ostrašćenim novinarskim propagandistima, koji ne prezaju ni od čega da svoje kolege, koji ne misle kao oni, napadaju, vređaju i ugrožavaju.

Bezdušni tviteraši, orkestrirano upućuju danima najdrskije i najbezočnije uvrede i direktno nasrću na bezbednost naše novinarke.

Zar smo i to dočekali da se listu “Jedinstvo”, koji opstaje decenijama na kosovskoj vetrometini i našoj hrabroj novinarki Komazec koja preživela dva progona, sa užasnim izlivom mržnje preti nestankom u glavnom gradu. Opstajemo decenijama u neprijateljskom okruženju kao i narod kojem služimo i poručujemo im da neće sprečiti nepristrasne i hrabre novinare “Jedinstva”, ni u Beogradu ni na Kosovu i Metohiji da obavljaju svoju časnu dužnost u javnom intersu srpskog naroda na KiM.

Duboko uvereni da ovakvi izlivi mržnje prema našoj hrabroj i časnoj novinarki spadaju u korpus beščašća i krivičnog dela, sa kojim se ne može polemisati, pozivamo srpsku javnost da osudi ovaj gnusni čin, a nadležne državne organe da rade svoj posao.

Ovo je pošast protiv koje se Srbija mora izboriti.

Redakcija lista “Jedinstvo”
Izvor: UNS
%d bloggers like this: