Ničić: Reakcija direktora RTK nije ništa novo

Председник ДНКМ Будимир Ничић, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Председник ДНКМ Будимир Ничић, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić je za RTV Kim kazao da najava direktora RTK Ngađima Kastratija

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić je za RTV Kim kazao da najava direktora RTK Ngađima Kastratija da će sankcionisati novinarku RTK2 zbog korišćenja izraza “Kosovo i Metohija” nije ništa novo.

„To što direktor RTK preti svojim radnicima da će ih sankcionisati zbog nekog izraza, po meni nije ništa novo već je samo jedan od nekoliko pokazatelja da naše kolege na RTK2 nisu slobodne da rade svoj posao“, kazao je Ničić.

Ničić je istakao da bi ako u „RTK postoje propisi kada su termini ili izrazi u pitanju“ direktor taj dokument trebalo da javno pokaže ili dostavi svim zaposlenima „kako bi ljudi znali šta smeju, a šta ne da govore“.

„Zna se kako se unutrašnje stvari u jednom preduzeću rešavaju. Ne preko medija i sa otvorenim pozivima na linč pojedinih novinara“, dodao je Ničić.

On je napomenuo „da nije video da u Ustavu Kosova piše da izraz `Kosovo i Metohija` nije dozvoljen“.

„Međutim, ono što sam video u Ustavu Kosova jeste član 59 koji se odnosi na prava zajednice i stav 11 iz tog člana gde jasno piše da je Kosovo dužno da obezbedi međunarodni plan frekvencija koji omogućava Srbima na Kosovu pristup licenciranom nezavnisnom TV kanalu na srpskom jeziku na celoj teritoriji Kosova“, kazao je Ničić i podsetio da „Srbi taj kanal do danas nisu dobili“.

Izvor: RTV Kim