Састанак представника Министарства за заједнице и повратак и КФОР-а

Серија инцидената у последња два месеца против имовине Срба, Рома, Ашкалија и Египћана и изградња поверења између невећинских заједница и надлежних органа реда на Косову биле су тема данашњег састанка представника Министарства за заједнице и повратак (МЗП) и Главног штаба КФОР-а на Косову, саопштено је из Информативне службе МЗП.

„Када починиоци кривичних дела остају на слободи, ствара се осећај некажњивости, а када су кривична дела усмерена према повратницима и невећинским заједницама, потребна је осуда читавог друштва као и реакција свих институција, сагласили су се саговорници у току данашње састанка“, поручује се у саопштењу.

Током састанка је припадницима КФОР-а пренета забринутост министра Далибора Јевтића због чињенице да није било у довољној мери реакције јавности и представника институција поводом 15 инцидената који су се у претходна два месеца догодила у местима у којима живе невећинске заједнице и повратници на Косову. Починиоци кривичних дела морају бити пронађени и кажњени у складу са законом, јер једино тако може бити изграђено пољуљано поверење у институције, истакнуто је на данашњем састанку.

Представници Главног штаба КФОР-а су истакли да ће сарађивати са свима који желе да дају свој допринос у изградњи безбедног окружења, у коме све заједнице уживају једнака права и слободе на мултиетничком Косову.

Такође, учесници данашњег састанка су се сагласили да је у будућности потребно укључити и представнике других институција које могу утицати на изградњу поверења невећинских заједница у институције на Косову.

Данашњи састанак у Министарству за заједнице и повратак организован је на иницијативу министра Далибора Јевтића и команданта КФОР-а генералмајора Мишела Рисија, а након серије инцидената у српским срединама на Косову. Јевтић и Риси су се у последње две недеље састали и разговарали више пута. Састанку су испред Министарства за заједнице и повратак присуствовали шеф кабинета министра Ненад Талић, као и саветници министра Милош Станковић и Марко Станојевић, док су испред главног штаба КФОР-а били директор заједничког оперативног центра потпуковник Џон Хантер (John Hunter) и официр за везу са ЕУЛЕКС мисијом мајор Џордан Вајли (Jordan Willey).