Мали: Почињу онлајн пријаве за 100 евра

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Пријављивање за помоћ државе свим пунолетним грађанима у износу од 100 евра почело је данас, рекао је министар финансија Синиша Мали, преноси Б92.

Наиме, на интернет адреси idp.trezor.gov.rs у 6 часова јутрос је прорадио сајт за онлајн пријављивање грађана за ову помоћ.

Приликом пријави грађани ће давати следеће податке – број личне карте и матични број, као и име банке у којој већ имају рачун, или у којој желе да им се отвори наменски рачун.

„У петак 15. кренуће са радом и кол центар, а број телефона ће бити објављен у медијима“, навео је министар и реко да у петак креће и аутоматска исплата 100 евра за пензионере и оне које примају социјалну помоћ.

Пријава траје до 5. јуна, а исплате ће ићи сукцесивно, на сваких пет дана ће се исплаћивати.

„Ово је веома лепа и важна вест и позивам грађане да се пријаве“, рекао је министар Мали.

Навео је да је за ово издвојено око 60 милијарди динара у буџету, а прошле недеље су и исплаћене минималне зараде које је држава обећала као помоћ.

„Овде се ради о пакету економских мера за привреду, а ова конкретно је упућена ка свим грађанима“.

Како је рекао, један разлог за ове мере је економски, а други психолошки, како би показали да је држава економски јака и понудли дозу оптимизма.

„Ми смо се пре два дана вратили на међународном финансијско тржиште, лондонску берзу. Апсолутно је било потребно да се изађе на тржиште“, навео је Мали.

Говорио је и о помоћи ММФ-а рекавши да они могу да помогну, али и да је цена њихове помоћи већа него на тржишту капитала.

„Хоћемо да Србија буде на нули или у плусу на крају године и да будемо прва земља у Европи по стопи раста“, закључио је министар.

Извор: Б92/КоССев