fbpx

Vladiki Joanikiju odrđeno zadržavanje od 72 sata zbog sinoćne litije

Влаџика Буимљанско - никшићки Јоаникије и Влаидка Рашко - призренски Теодосије, Фото ГрачаницаОнлајн

Влаџика Буимљанско - никшићки Јоаникије и Влаидка Рашко - призренски Теодосије, Фото ГрачаницаОнлајн


Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja, prenosi RTS izveštaje crnogorskih medija.

Pritvor do 72 sata određen je i sveštenicima nikšićkog Sabornog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću. Sveštenik Slobodan Jokić nije ispitan jer je u bolnici.

Pozivi za saslušanje uručeni su im dva sata nakon što je u Nikšiću završena svetovasilijevska litija.

Iako su vladika i sveštenici predložili da se u policiju jave danas, a ne sinoć u kasnim večernjim satima, policijski službenici nakon konsultacije sa nadređenima rekli su im da moraju odmah u Centar bezbednosti.

To je izazvalo reakciju građana koji su se u znak protesta protiv odluke policije okupili na Trgu Šaka Petrovića.

Okupljeni narod je skandirao „Ne damo vladiku“ i „Ne damo sveštenike“, a uprkos molbama, grupa okupljenih nije se slagala sa tim da vladika Joanikije ide u policiju.

Građani su se potom u većem broju okupili ispred Centra bezbednosti, gde je više stotina okupljenih čekalo da vladika i sveštenici budu pušteni, javlja RTS.

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti je osenilo da „organizatori protivzakonitog javnog okupljanja u Nikšiću dovode u najdirektniji rizik ono što bi trebalo da bude najsvetije svima – a to su zdravlje i životi svih građana i oporavak crnogorske ekonomije“.

„Javnost svjedoči da je ovo grubo kršenje zakona najavljeno od strane poslanika Demokratskog fronta. Činjenica je i da predstavnici Srpske pravoslavne crkve nijesu ispoštovali dogovor sa članovima NKT zaduženima za medicinski i bezbjednosni aspekat“, piše u saopštenju nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti.

A.M.
%d bloggers like this: