Гораждевац обележава Светог Јеремију, нема свечаности и традиционалног окупљања

фото: Радио Гораждевац

Житељи Гораждевца, највећег српског села у Метохији, обележавају сеоску славу Светог пророка Јеремију – Јереминдан.

Иако навикнути да овај празник обележе на традиционални и јединствен начин за који се верује да је стар више стотина година, Гораждевчани ће празник обележити само са укућанима у круговима породице, услед мера против пандемије корона вируса.

За разлику од прошле године ове године ће, како је најављено, десетак људи кренути у литију, обележити „записе“, урезивањем крста у старим стаблима дрвећа пред којима се чита јеванђеље.

На грађане је апеловано да, не износе трпезе поред својих капија, како је то по обичају било до сада и да се не придружују литији коју ће предводити свештеник, јер ће она у том случају бити прекинута.

Овогодишња слава Гораждевца, Свети Јеремија, се обележава без бројних гостију и оних који потичу из ових крајева а који су годинама у назад долазили у ово село на овај празник.

Житељи Гораждевца верују да је Свети Јеремија њихов заштитник, захваљујући којем је ово село опстало и у најтежим временима.

Светом пророку Јеремији посвећена је једна од најстаријих српских цркава-брвнара из четрнаестог века, на коју су Гораждевчани поносни.

Извор: Радио Гораждевац