Представљени резултати Министарства за заједнице и повратак за 100 дана рада

На јучерашњој седници Владе Косова, на којој су представљени резултати рада за 100 дана рада, своје резултате је представило и Министарство за заједнице и повратак. Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић је истакао да је министарство на чијем је челу „било посвећено одрживом повратку расељених, њиховој заштити, интеграцији и економској стабилизацији“, али да је пандемија вируса КОВИД 19 углавном диктирала да се рад ове институције фокусира углавном на пружање помоћи.

„Акција под слоганом „Да победи живот“, помоћ најстаријим и угроженим грађанима у време пандемије, олакшавање доставе лекова и одласка на лечење тешких пацијената из српских средина у време пандемије, покретање процедура за изградњу нових кућа за 62 породице повратника у овој години, наставак „Скопског процеса“ у циљу трајних решења расељених, обележили су рад овог министарства у претходних 100 дана“, истакао је министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић на јучерашњој седници Владе Косова.

Јевтић је такође указао на потребу поштовања језичких и других Уставом гарантованих права невећинских заједница и да би „Влада Косова морала бити узор другима, и када је реч о равноправној употреби званичних језика, али и о осталим основним правима и слободама“.

„Пуно се ових дана у јавности говори о Уставу, о томе ко га и на који начин тумачи, ко га је и како прекршио. Министарство на чијем сам челу се као инситуција бори са једним од многобројних проблема који се тичу права невећинских заједница на Косову. Много тога почиње од нас самих и Влада треба да буде пример осталима. Између осталог, и ова презентација данас, овај натпис „100 дана Владе“, је морао да буде написан на оба званична језика. Ту је Устав и Закон о употреби језика јасан“, рекао је између осталог Далибор Јевтић.

А.М.