УНС: Хапшење дописника „Новости“ у Никшићу Велише Кадића напад на слободу медија

Удружење новинара Србије (УНС) најоштрије осуђује хапшење дописника „Вечерњих новости“ из Црне Горе Велише Кадића кога је синоћ полиција привела док је извештавао са догађаја у Никшићу.

Како су УНС-у рекле колеге, црногорска полиција је ухапсила Кадића док је снимао привођење младића, иако је имао видно обележје да је новинар. Полиција је дописнику „Новости“, како је УНС-у речено, распршила бибер спреј директно у очи због чега му је пружена лекарска помоћ.

„Колега фото-репортер ‘Дана’ и ја смо се нашли у близини марице из које су истрчали полицајци и почели да приводе једног младића. Укључио сам камеру на телефону и снимао, да би полиција кренула на мене, двојица су ме угурала у марицу. Један ми је сипао бибер-спреј у очи и тражио ми да уништим снимке на мобилном. Довели су ме у полицијску станицу, лице ме је страховито пекло, па је дошла и хитна помоћ да ми помогне. Било је ужасно док ми нису ставили облоге“, изјавио је Кадић за „Вечерње новости“.

Редакција „Новости“ неколико сати није могла да ступи у контакт са Кадићем док је био у полицији из које је пуштен после поноћи.

УНС тражи да се утврди одговорност полиције због бруталног хапшења Кадића и позива колегинице и колеге да се солидаришу са њим и осуде овај напад на слободу медија.

УНС позива Европску федерацију новинара и Међународну федерацију новинара да протестују због хапшења колеге Велише Кадића и траже неометан рад новинара у Црној Гори.

Извор: УНС