Још 10 заражених на Косову, ублажавање мера од 18. маја

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

У последња 24 сата, на Косову је регистровано још 10 особа заражених корона вирусом, од 236 тестираних лица, саопштено је из Института за јавно здравље у Приштини. Оболеле су по четири особе из општина Вучитрн и Урошевац, а по један случај је регистрован у Приштини и Призрену.

Од почетка епидемије, од 8. фебруара, тестирано је 11.178 лица, од којих је 955 било позитивно на корона вирус, 29 је преминуло, а излечено је 691.

Иначе, тест на присуство вируса COVID-19, на Коосву се може урадити само на Институту за јавно здравље.

И поред повећања броја оболелих, како је синоћ рекао одлазећи премијер Аљбин Курти на конференцији за медије, од 18. маја се ублажавају мере које је Влада Косова донела у циљу спречавања ширења епидемије.

Једна од мера је слободно кретање грађана, два пута дневно по два сата. Курти је такође рекао да ће у овој другој фази бити уведено олакшавања мера у циљу покретања мале привреде.,

„Од понедељка ће се отворити фризерски салони, стоматолошке ординације, трговине на мало, зелене пијаце, угоститељски објекти који ће обављати услугу по принципу ‘таке-аwаy’, градски и међуградски превоз уз дозволу, као и галерије и музеји“, набројао је одлазећи премијер.

Такође, јуче је и вршилац дужности министра унутрашњих послова Косова, Ђељаљ Свечла обишао прелаз Мердаре и том приликом рекао да је све спремно за његово отварање, чим се стекну услови.

А.Ћ.