Падалиште пет дана без воде

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Око 400 становника четири стамбене зграде у насељу Падалиште у Грачаници већ пет дана, како тврде, немају воде. У насељу живи и око 90 деце. И поред обраћања локалној самоуправи и канцеларији Регионалног водовода у Грачаници, решење проблема није на видику.

У јеку епидемије корона вируса, када је лична хигијена кључни фактор у спречавању заразе, мештани Падалишта који живе у четири стамбене зграде, пет дана немају воду.

„Ситуација је врло опасна. Овде има 80 станова и скоро 90 деце. Врло је важно одржавати хигијену у овој ванредној здравственој ситуацији, а то је у овим условима немогуће. Апелујем на све надлежне да предузму све мере како би се у нашем насељу решио проблем водоснабдевања“ поручује др Бобан Токић, који са породицом живи у овом насељу.

У Општини Грачаница су мештанима, како сами кажу, рекли да они немају надлежност над водоснабдевањем. Свесни да је ниво Грачаничког језера, одакле се Грачаница снабдева водом, нижи него што је уобичајено за ово годишње доба, становници Падалишта ипак мисле да у Регионалном водоводу нису коректни и да се према свим грађанима не односе подједнако.

This slideshow requires JavaScript.

„Док овде у комшилуку људи поливају баште и перу аутомобиле водом из градског водовода, ми немамо ни воде за пиће, ни да оперемо руке, ни да окупамо децу и себе“, каже једна мештанка.

Славољуб Јовановић тврди да су обавестили директора јавних служби у Општини Грачаница Владицу Трајковића и шефа грачаничке канцеларије Регионалног водовода Хасана Бехљуљија.

„Наводно су нам пустили воду, дошла је само на први спрат, али притисак је био катастрофалан. Машина за веш није могла да ради, али они имају оправдање као да смо ми добили воду. Ми смо свесни ситуације са водом и да није било падавина, али нека нађу решење за све једнако. Последња варијанта је цистерна са водом“, каже Јовановић.

Мештани су се вечерас окупили испред зграда у којима живе, у знак протеста и како би скренули пажњу надлежнима да је ситуација неиздржива. Тврде да се у близини налази шахта са вентилом који је потребно само мало више одврнути и они би добили воду, али из водовода то не желе да учине. Из којих разлога, становници Падалишта не желе да спекулишу.

Сутра су за 18 часова такође заказали окупљање, на које ће позвати и педставнике локалне самоуправе који би, како кажу мештани, институционално и разговором са представницима Регионалног водовода у Приштини, могли да реше проблем. Задовољни би били, додају, када би барем неколико сати дневно имали воду, како би могли да обаве најосновније потребе.


Како смо сазнали, већ неколико дана и мештани Сушице имају проблем са водоснабдевањем. У међувремену се кроз Грачаницу постављају нове водоводне цеви.

Анђелка Ћуп