Амбасаде подсетиле на то да ни 4 године од одлуке Уставног суда земља није враћена манастиру Дечани

Манастир Високи Дечани, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

„Прошло је четири године од када је Уставни суд Косова закључио 16 година дуг процес и признао власништво манастира над 24 хектара које су локалне власти оспоравале. Неизвршавање ове одлуке тужан је пример непоштовања владавине права. Очекујемо од владе да упише земљу у катастар“, овом поруком данас се на Твитеру огласио амерички амбасадор у Приштини, Филип Коснет (Philip S. Kosnett). Реаговала је и британска амбасада.

Коснет је уз објаву поделио и свој прошлогодишњи твит на данашњи дан, подсетивши да је три године од неуспеха тадашње владе да врати манастирску земљу „ударац једнакости и правди“.

„Може ли се било који грађанин или потенцијални страни инвеститор уздати у косовске судове када влада бира да игнорише ауторитет суда“, написао је Коснет прошле године на Твитеру.

Британска амбасада се ове године огласила преко Фејсбука.

„На годишњицу одлуке Уставног суда од маја 2016. којом се потврђује власништво манастира Високи Дечани над земљом у околини, још једном позивамо власти Косова да ову одлуку спроведу. Владавину закона морају да примене сви без обзира на њихову политичку илл било коју другу припадност“, наводи се у објави британске амбасаде.

Реаговао је и игуман манастира Високи Дечани, отац Сава Јањић.

„Неизвршавање ове одлуке тужан је пример непоштовања владавине права. Очекујемо од владе да упише земљу у катастар. (…) Поштовање судских одлука није питање избора и институције одмах морају да изврше одлуку о земљи манастира Дечани“, поручио је отац Сава Јањић.

Игуман је уједно на налозима својих друштвених мрежа пренео реакцију међународних званичника.

Подсетимо, маја 2016, након 16 година спорења око власништва над манастирском земљом у општини Дечани, Уставни суд Косова донео је одлуку којом је потврдио претходну одлуку Врховног суда из 2012. о потврди власничког права манастира Високи Дечани над 24 хектара спорне земље.

Одлука је тада довела до опречних реакција у косовском друштву, најнегативнијих од стране руководства општине Дечани, која до данас одбија да примени одлуку суда и земљу у катастру заведе као манастирску.

Лига историчара Косова Али Хадри из Дечана је међу оним најгласнијима која се противе овој одлуци. Више пута су одржавали протесте и блокаду путева уз инциденте такође, а почетком ове године тада изабраном председнику парламента Гљауку Коњуфци, један од првих захтева стигао је из овог удружења.

Као што су то чинили и са прошлим законодавцима, затражили су од Коњуфце да донесе посебан закон који би према њиховом мишљењу, прогласио ништавним одлуке, законе и друге акте из периода између 1990-1999., када је Југославију водио Слободан Милошевиц́.

Током протеклих година међународни званичници упућивали су апел косовским властима да спроведу одлуку Уставног суда Косова из 2016. којом се потврђује власништво манастира Дечани над 24 хектара земље коју манастир користи.

Манастиру 1946. одузето 700 ха

Манастиру Високи Дечани је 1946. године одузето 700 хектара земље. Међутим, држава Србија 1997. године враћа манастиру 24 хектара, што заједно са двадесетак хектара, колико је манастир имао до тада – чини 55 хектара земље.

Враћених 24 хектара је редовно убележено у катастар, али их након 1999. локална косовска власт не признаје. Иако манастир и даље користи ту земљу, општинске власти почињу да оспоравају власништво манастира над тих 24 хектара.

УНМИК је тада одлучио да Манастир настави да користи ово имање све до решавања спора на суду.

Извор: Коссев