Мештани Сушице, Новог Бадовца и Падалишта поново имају воду

Мештани Сушице и Бадовца после десет, а насеља Падалиште у Грачаници након седам дана и више протеста, поново су добили воду.

Рестрикције су наступиле због ниског водостаја у Грачаничком језеру јер је дошло до смањене производње воде на самом постројењу, објашњава директор јавних служби у Општини Грачаница Владица Трајковић за РТВ Ким разлоге за недостатак воде у вишим деловима Грачанице, попут Падалишта, те у Сушици и Бадовцу.

„Општина Грачаница је одмах интеревенисала и одржала састанак са представницима Регионалне водоводне компаније у Грачаници. Они су затварали поједине делове система, као што су Лапље Село и Преоце, како би на Падалишту и осталим деловима Грачанице дошло до повећања притиска и како би мештани добили воду. Што се тиче Бадовца и Сушице, снабдевеност водом иде аутоматским пумпама и самим смањењем притиска, тј. протока воде са постројења ка Кишници, долазило је до тога да су пумпе гасиле и воду су имали само нижи делови Сушице и Бадовца. Ја се надам да ће се овим падавинама стање нормализовати и да ће сви поново имати воду“, наводи Трајковић.

Трајковић напомиње да ће у случају поновног смањења нивоа воде у Грачаничком језеру бити уведен план рестрикција, којим ће водоснабдевање бити омогућено свима једнако.

Биљана Јовановић из Сушице у телефонској изјави за РТВ Ким каже да је притисак воде и сада јако слаб, али да су ипак задовољни што су после толико време, коначно добили воду.

„Мештани Сушице свесни су тога да је у Грачаничком језеру ниво воде низак и да мора бити рестрикција али очекујемо воду бар неколико сати дневно, јер у 21. веку то је нешто најмање што људима може да се омогући“, наводи Биљана.

Председник локалног савета Сушице Марко Симић је казао да је његово домаћинство 10 дана било без воде. Рестрикција би, према његовом мишљењу, била једно од решења за водоснабдевање у будућем периоду.

„Сви ми знамо да је ниво воде у језеру опао доста, али ако постоји проблем проблем постоји за све, не само за Сушицу. једино решење за нас је да се уведе рестрикција, како би и Сушица добила воду“, навео је Симић.

Воду су након вишедневних протеста добили и станари насеља „Падалиште“. Силвана Маринковић верује да је вода укључена управо због незадовољства грађана које су исказали на протестима.

„Јуче је долазио неко из Водовода и нешто су поправљали, не знамо да ли су само пустили воду или је био квар, ништа нам нису рекли. За сада имамо воду“ казала је Силвана.

Са свакодневним рестрикцијама воде суочавају се и грађани у другим деловима Грачанице, као и Чаглавице и Лапљег Села.

Извор: РТВ Ким