На Косову једна особа преминула, шест новооболелих; конференција за медије без позива српским новинарима

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Још једна особа је преминула на Косову у последња 24 сата, а од 243 узорка, регистровано је још шесторо оболелих, саопштено је из Института за јавно здравље у Приштини. Од почетка епидемије, тестирано је 13.505 узорака, од којих је вирус COVID-19 регистрован код 1.038 људи, преминуло је 30 а излечено 791 лице.

Министар здравља одлазеће Владе Косова Арбен Витиа је на конференцији за медије, осим похвале здравственим радницима и мерама владе у којој се налази истакао да ће се продужити време слободног кретања грађана.

„Распоред ће се променити, биће дозвољено слободно кретање грађана од пет до 21 час увече”, рекао је Витиа и додао да ће се карантин највероватније укинути до краја месеца.

На конференцију за медије министра здравља нису били позвани новинари који извештавају на српском, нити је послато било какво саопштење на српском језику.

Портпарол косовске Владе Перпарим Круезиу није вечерас могао да прецизира када ће се отворити границе.

„Одлука о отварању граница биће донета након што буде започета примена фазе три ублажавања мера и након анализе ове фазе, што ће се догодити након првог јуна“, рекао је Круезиу за портал Коссев. Истовремено, Круезиу, вечерас није имао информацију о томе каква ће правила од 1. јуна важити за оне који се врате на Косово, односно да ли ће правила о седмодневном карантину бити и даље на снази, пише Коссев.

А.Ћ.