Министарство за заједнице и повратак тражи да престану напади на Србе, а да се починиоци казне

фото: Министарство за заједнице и повратак

У селу Дреновчић у општини Клина, јуче око 16 часова, на свом имању секиром је нападнут повратник Ђорђија Ђоровић. Двојица Албанаца су Ђоровићу запретили да ће убити и њега и пса и да ће му одсећи главу као јагњету” ако га поново виде ту где јесте, саопштено је из Министарства за заједнице и повратак. Ђоровић се након ицидента повукао са свог имања у изнајмљену кућу у селу Бича у којој станује.

Убрзо након тога исти нападачи су дошли у двориште изнајмљене куће и поново претили да ће га лишити живота уколико га виде да обрађује своје имање у суседном селу. Након поновљене претње Ђоровић је обавесто припадике словеначког контигента КФОР-а, а затим и полицију Косова која је одмах стигла на лице места и од њега узела изјаву.

„Ово је флагрантно кршење права повратника на слободан живот и рад на сопственим имањима. Крајње је време да се стане на пут насиљу које се у континуитету спроводи над српским повратницима. Два ицидента у општини Клина на српске повратнике у само неколико дана су озбиљна претња за слободне грађане и повратнике који ионако живе у отежаним условима. Застрашивања и претње смрћу треба озбиљно схватити јер су очигледна намера да у повратнчким местима не буде више Срба“, пише у саопштењу МЗП и додаје да та институција неће одустати да се залаже код надлежних институција за ред и мир на Косову, да се починиоци што пре пронађу, изведу пред лице правде и адекватно казне.

Званичници Министарства за заједнице и повратак су данас обишли село Бича у општини Клина и разговарали са Ђорђијом Ђоровићем коме је прећено смрћу. Рано јутрос министар Далибор Јевтић је у телефонском разговору са Ђоровићем дао пуну подршку и изразио спремност за сваки вид помоћи које Министарство за заједнице и повратак може да пружи и том приликом посебно нагласио да ће институционално тражити максималну заштиту за Ђорђију и све повратнике на Косову.

Од фебруара 2020 ово је 19. безбедносни инцидент на Косову у којима су мета били припадници српског народа, како повратници тако и они који се никад нису са Косова расељавали.