После непозивања српских новинара на конференцију за медије, саопштење на српском ипак стигло

Арбен Витиа, министар здравства, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

После синоћње конференције за медије косовског министра здравља Арбена Витие, на коју нису били позвани новинари који извештавају на српском, јутрос је стигло званично саопштење Министарства здравља, односно превод министровог обраћања, у коме се објашњава ублажавање мера у вези епидемије корона вируса.

“До данас имамо 1032 заражених ,789 опорављених, 29 умрлих и 214 активних случајева.

Обављено је преко 13.000 тестова и наставићемо са тестирањем сваког дана, јер ризик од вируса још увек није прошао. Као што смо већ раније рекли, морамо се навикнути на живот са вирусом. Вирус се може променити и прилагодити, тако да морамо показати способност прилагођавања у борби против њега”, рекао је Витиа, додавши да епидемиолошка ситуација на терену дозвољава ублажавање мера које су уведене ради спречавања ширења инфекције.

“Као што видите, данас смо заједно са верским вођом Исламске заједнице муфтијом Трнавом, бискупом Косовске бискупије Додом Ђерђијем, професором Насером Рамаданијем из Националног института за јавно здравље и др Линдитом Ајазај- Беришом, директорицом Клинике за заразне болести.

Из овога можете схватити да смо ублажили мере, за почетак је то отварања верских објеката и они ће бити отворени овог четвртка, 28.маја. Од 28. маја, распоред кретања за грађане је од 05:00 ујутро до 21:00 увече. До краја овог месеца, карантин ће бити затворен у складу са новом епидемиолошком ситуацијом у земљи и у координацији са земљама региона и шире”, истакао је Витиа.

Министар здравља је рекао и да је у трећој фази, која почиње 1. јуна, у складу са епидемиолошком ситуацијом, предвиђено да се уведу нове мере ублажавања које ће додатно ослободити економију.

Витиа је позвао грађане на ношење заштитне опреме и држање раздаљине на јавним местима.

“Границе ће бити отворене, али ће се додати заштитне мере. То ће се догодити у било којој земљи, тако да вам треба разумевање и сарадња ако дуже чекате на граници”, поновио је министар Витиа, најавивши нова улагања у здравство.

Анђелка Ћуп