fbpx

Dalibor Jevtić sa međunarodnim zvaničnicima o napadima na Srbe i njihovu imovinu

Povodom učestalih napada na Srbe i njihovu imovinu, danas se ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao sa

Povodom učestalih napada na Srbe i njihovu imovinu, danas se ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao sa šefom misije OEBS-a u Prištini, ambasadorom Janom Bratuom, a odvojeno je razgovarao i sa komandantom KFOR-a, general-majorom Mikeleom Risijem.

Poslednji incidenti u kojima su Srbi povratnici bili na meti napadača je bila glavna tema sastanka između ministra za zajednice i povratak, Dalibora Jevtića i šefa misije OEBS-a na Kosovu Jana Bratua, saopšteno je iz Informativne službe Ministarstva za zajednice i povratak.

Na sastanku je zaključeno, kako piše u saopštenju, da je neophodno veće angažovanje svih institucija na Kosovu u rešavanju bezbednosnih incidenata koji su se zadnjih meseci događali u mestima naseljenim Srbima, posebno u povratničkim sredinama. Misija OEBS-a na Kosovu sa žaljenjem gleda na sve što se događa i zabrinuta je zbog učestalih napada na Srbe i njihovu imovinu, rekao je Bratu i istakao da je misija OEBS-a povećala svoje prisustvo u mestima gde su se dešavali bezbednosni incidenti u kojima su meta bili Srbi povratnici i da su već preduzete aktivnosti na lokalnom, regionalnom i centralnom nivou u cilju institucionalnog rešavanja ovakvih problema.

Ministar Jevtić je tokom sastanka zahvalio ambasadoru i misiji OEBS-a na Kosovu što adekvatno reaguje i osuđuje sve incidente koji pogađaju nevećinske zajednice i njihovu imovinu.

”Imamo primere da kada predstavnici međunarodnih organizacija više govore o problemima nevećinskih zajednica na Kosovu i kada postoji veće angažovanje, dolazi do pozitivnih promena. Upravo zbog toga je neophodno da se svi aktivnije uključimo u zaštitu prava zajednica i sprovođenje zakona”, istakao je Jevtić.

„Sve zajednice, uključujući i nevećinske, treba da imaju jednaka prava i uživaju jednaku zaštitu na Kosovu i s tim u vezi je potrebna veća posvećenost i angažman pojedinaca i institucija na Kosovu. Na kraju sastanka je dogovoreno da se pokrene više inicijatva i konretnog zajedničkog delovanja svih insitucija u cilju zaštite imovine i života povratnika“, zaključuje se u saopštenju.

Bezbednosna situacija na Kosovu i u povratničkim sredinama bila je takođe tema sastanka Dalibora Jevtića i komandanta KFOR-a, general-majora Mikele Risija.

Jevtić je na sastanku izrazio zabrinutost zbog bezbednosne situacije i napada na Srbe i njihovu imovinu, navodeći da je potreban veći angažman svih relevantnih institucija za rešavanje bezbednosnih pitanja na Kosovu.

Na kraju sastanka, Mikele Risi je potvrdio posvećenost KFOR-a da doprinese sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom KFOR-a, a na osnovu, kako je navedeno, Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999.godine.

Ministar Jevtić i general-major Risi nastaviće saradnju, a KFOR će u skladu sa mandatom UN-a nastaviti da sarađuje sa svim institucijama, posebno Kosovskom policijom, na zaštiti imovine i života i obezbeđivanju sigurnog okruženja za sve, zaključuje se u saopštenju Informativne službe Ministarstva za zajednice i povratak.

A.Ć.
%d bloggers like this: