Далибор Јевтић са међународним званичницима о нападима на Србе и њихову имовину

Поводом учесталих напада на Србе и њихову имовину, данас се министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић састао са шефом мисије ОЕБС-а у Приштини, амбасадором Јаном Братуом, а одвојено је разговарао и са командантом КФОР-а, генерал-мајором Микелеом Рисијем.

Последњи инциденти у којима су Срби повратници били на мети нападача је била главна тема састанка између министра за заједнице и повратак, Далибора Јевтића и шефа мисије ОЕБС-а на Косову Јана Братуа, саопштено је из Информативне службе Министарства за заједнице и повратак.

На састанку је закључено, како пише у саопштењу, да је неопходно веће ангажовање свих институција на Косову у решавању безбедносних инцидената који су се задњих месеци догађали у местима насељеним Србима, посебно у повратничким срединама. Мисија ОЕБС-а на Косову са жаљењем гледа на све што се догађа и забринута је због учесталих напада на Србе и њихову имовину, рекао је Брату и истакао да је мисија ОЕБС-а повећала своје присуство у местима где су се дешавали безбедносни инциденти у којима су мета били Срби повратници и да су већ предузете активности на локалном, регионалном и централном нивоу у циљу институционалног решавања оваквих проблема.

Министар Јевтић је током састанка захвалио амбасадору и мисији ОЕБС-а на Косову што адекватно реагује и осуђује све инциденте који погађају невећинске заједнице и њихову имовину.

”Имамо примере да када представници међународних организација више говоре о проблемима невећинских заједница на Косову и када постоји веће ангажовање, долази до позитивних промена. Управо због тога је неопходно да се сви активније укључимо у заштиту права заједница и спровођење закона”, истакао је Јевтић.

„Све заједнице, укључујући и невећинске, треба да имају једнака права и уживају једнаку заштиту на Косову и с тим у вези је потребна већа посвећеност и ангажман појединаца и институција на Косову. На крају састанка је договорено да се покрене више иницијатва и конретног заједничког деловања свих инситуција у циљу заштите имовине и живота повратника“, закључује се у саопштењу.

Безбедносна ситуација на Косову и у повратничким срединама била је такође тема састанка Далибора Јевтића и команданта КФОР-а, генерал-мајора Микеле Рисија.

Јевтић је на састанку изразио забринутост због безбедносне ситуације и напада на Србе и њихову имовину, наводећи да је потребан већи ангажман свих релевантних институција за решавање безбедносних питања на Косову.

На крају састанка, Микеле Риси је потврдио посвећеност КФОР-а да допринесе сигурном и безбедном окружењу и слободи кретања за све заједнице на Косову, у складу са мандатом КФОР-а, а на основу, како је наведено, Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999.године.

Министар Јевтић и генерал-мајор Риси наставиће сарадњу, а КФОР ће у складу са мандатом УН-а наставити да сарађује са свим институцијама, посебно Косовском полицијом, на заштити имовине и живота и обезбеђивању сигурног окружења за све, закључује се у саопштењу Информативне службе Министарства за заједнице и повратак.

А.Ћ.