Повратници у Брестовику и Сиги обележили Спасовдан

фото: Радио Гораждевац

Повратници у селима Брестовик И Сига код Пећи, ове године скромно али у складу са традицијом која се у овоме селу одувек неговала обележили су Спасовдан, славу овог села.

Подно горостасних проклетијских врхова Шестар и Асановог врха, на десетак километара од Пећи, смештена су повратничка села Брестовик и Сига.

Петнаестак повратника окупило се око црквишта, поред сеоског гробља на коме је свештеник Драган Радовановић светио водицу а затим је према обичају, ове године малобројна литија кренула до темеља цркве Светог Димитрија у суседном селу Сига.

Од дана повратка пре петнаест година до данас повратници ова два села удружују се у заједничкој литији која креће са старог црквишта у једном и завршава се на темељима цркве Светог Димитрија која је страдала 1999-те године.

This slideshow requires JavaScript.

Село Брестовик је до 1999. године било богато и развијено. Бројало је око седам стотина становника у више од стотину домаћинстава. Након сукоба на Косову 1999.-те године заједно са већином српских села у Метохији, уништен је до темеља. Сличну судбину доживело је и село Сига на свега два километара даље.

Повратак у ова два села почео је да се организује у јесен 2004. године када је средствима италијанске владе у оба села направљено око стотинка кућа. Данас у Брестовику живи око седамдесет повратника, међу којима су млади И деца. У суседмном селу Сига живи двадесетак махом старијих повратника.

Извор: Радио Гораждевац