Протести присталица Самоопредељења протекли мирно

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Протест присталица Покрета Самоопредељење у центру Приштине протекао је мирно, а процењује се да је на три трга било више од 5.000 људи. Учесници протеста су узвикивали име свог лидера, као и „Доле Тачи“, „Живео Свечља“ (министар унутрашњих послова), „Хоћемо изборе“. Велики транспарент, на коме је писало „Хоћемо изборе“, држало је неколико десетина грађана.

На протесту није било обраћања ниједног званичника Покрета Самоопредељење, али се на кратко, на тераси зграде Владе појавио Аљбин Курти, који је махао окупљенима и на крају им се поклонио.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Иако је било најављено да ће протест трајати два сата, учесници протеста су се разишли после четрдесетак минута због јаке кише.

Подсећамо да је одлазећи премијер Аљбин Курти пре вечерашњег протеста на свом фејсбук профилу написао да подржава грађане и њихово право на протест и да су бирачи 6. октобра одлучили да стара власт оде.

„Стари режим одбија да схвати да му је време истекло и сада се боре у телевизијским студијима. Они се покушавају вратити притиском на судије Уставног суда. Сваки пут када докажемо да су огрезли у корупцији, они вичу „Америка, Америка! Гренел, Гренел! Они желе да наштете имиџу Сједињених Држава на Косову, да га злоупотребе као склониште за своју инфериорност“, написао је Курти.

This slideshow requires JavaScript.

Сутра се очекује одлука Уставног суда о томе да ли ће Косово на нове изборе, да ли ће мандат поново добити Самоопредељење са роком од 15 дана да формира владу или ће бити потврђен декрет Хашима Тачија да нову владу предводи Авдулах Хоти из Демократског савеза Косова Исе Мустафе.

Челници опозиционих партија тврде да је овај протест уствари притисак Аљбина Куртија на Уставни суд.

Анђелка Ћуп