У Грачаници покренут нови портал за културу и традицију „Ризница“

Основна идеја за покретање портала Ризница (riznica.net) јесте промоција „заборављених и неправедно потиснутих вредности због дневно-политичких тема“, рекао је главни и одговорни уредни тог портала из Грачанице Иван Миљковић за Удружење новинара Србије (УНС).

Он каже да је сајт покренут зато што се „просечан, дигитално образован грађанин у мору лажних, таблоидних, политичких вести, процена бројних аналитичара ужелео да прочита нешто лепо“.

„Зато смо се нас неколико ентузијаста удружили да покренемо портал који ће понудити добру и проверену информацију, интервју, топлу људску причу, после чега ћете пожелети да некоме помогнете“, рекао је УНС-у Миљковић.

Наводи да ће тема текстова на порталу Ризница бити из наше богате историјске, културне, обичајне баштине. „Заступљене су и репортаже о људима и заборављеним деловима Косова и Метохије, о свима који имају дар или таленат, али су за медије невидљиви“, каже он.

Наводи да је пре покретања сајта, радио на неколико портала који су се искључиво бавили информативом, а да је фокус био искључиво на политици, економији, дешавањима на релацији Београд – Приштина. „За културу, традицију, репортаже о животу људи, путописе о лепотама Косова и Метохије није било места ни на једном од неколико овдашњих портала“, каже Миљковић.

Највећи изазов у раду, наводи, је непостојање сталног извора финансирања.

„Сајт смо покренули волонтерски, свесни да на КиМ нема предузећа или компанија на чију подршку можемо да рачунамо. Наоружани смо добром вољом и истрајношћу да покажемо да Косово нису само политика и инциденти, већ и да постоји и неистражена и неиспричана страна“, каже Миљковић.

Наводи да на порталу тренутно раде он, супруга и троје пријатеља који пишу и помажу у техничким стварима. „Отворени смо за сарадњи са младима који желе да пишу, да уче новинарству, а имају таленат за добру фотографију или да направе добар видео“, наводи Миљковић.

Извор: УНС