fbpx

Reakcije na odluku Ustavnog suda

Хашим Тачи, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Хашим Тачи, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Posle noćašnje odluke Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da novu vladu formira Avdulah Hoti

Posle noćašnje odluke Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da novu vladu formira Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Koosva Ise Mustafe, oprečne reakcije stižu iz Pokreta samoopredeljenje Aljbina Kurtija, sa jedne strane i predstavnika ostalih političkih partija, kao i Hašima Tačija, sa druge strane.

Hašim Tači je na današnjoj konferenciji za medije pozdravio odluku Ustavnog suda i naglasio da bi novu vladu trebalo formirati što pre.

„Sada, što je pre moguće, treba da se osnuje nova Vlada, pošto i okolnosti zahtevaju, funkcionalnu, efektivnu i efikasnu Vladu. Zato, pozivam sve institucije i sve političke partije da sprovode sve odluke Ustavnog suda, da ih sprovode i da ih poštuju. Pozivam institucionalne i partijske lidere da radimo zajedno kako bismo imali regularnu demokratsku tranziciju. Pozivam i medije i civilno društvo, da doprinesu ovoj tranziciji, jačanju demokratije, jačanju institucija i poštovanju ustavnosti Republike Kosovo. Treba da sačuvamo ustavni poredak i integritet sistema pravde na Kosovu, koje cene i gađani, ali i čitava međunarodna zajednica, da sačuvamo mir i stabilnost“, rekao je između ostalog kosovski predsednik i dodao da je on u svakom svom potezu poštovao Ustav Kosova.

Sa druge strane, zvaničnici Pokreta Samoopredeljenje su osudili ovakvu odluku Ustavnog suda, nazvavši je uzurpacijom „vlasti, države i Ustava“.

Aljbin Kurti, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Malo je ili uopšte nema ovakvih slučajeva u demokratskom svetu, kada su pobednik izbora i sama vlast spremni za nove izbore, a kad je to onemogućeno od strane Ustavnog suda i predsednika tako što se pozivaju na većinu u skupštini“, napisao j između ostalog na svom fejsbuk profilu odlazeći premijer Aljbin Kurti.

Šef kabineta Aljbina Kurtija Ljuan Daljipi je ponovio stav Samoopredeljenja da ova stranka, kao i građani žele nove izbore.

„Demokratski poredak na Kosovu je napadnut. Dvostruki standard kod šake zlonamernih ljudi, koji su poništili slobodnu volju građana. Hoćemo izbore“, napisao je Daljipi na svom fejsbuk profilu.

I ministar spoljnih poslova u Kurtijevoj vladi, Glauk Konjufca, kaže da je odluka Ustavnog suda neustavna.

“Stav Pokreta Samoopredeljenje je da će odluka izazvati građanski revolt, koji dolazi iz prirodnog nezadovoljstva koje na Kosovu više nema smisla i od danas se stvara politički sistem u kojem ako niste osvojili 51 odsto glasova, onda niste osvojili nijedan glas“, rekao je Konjufca za Kljan Kosova.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Nosilac nove vlade, Demokratski savez Kosova već preduzima aktivnosti za njeno formiranje.

„Moguće je da nova vlada bude formirana sutra, a najkasnije u ponedeljak“, rekao je lider DSK Isa Mustafa uoči sastanka predsedništva svoje stranke.

Avdulah Hoti, budući premijer, poručio je da posle odluke Ustavnog suda nema pobednika, da je pobednik zakon i ustav i pozvao sve stranke da jedinstveno rade na ekononskom oporavku Kosova posle epidemije korona virusa.

Odluku Ustavnog suda je pozdravio i Ramuš Haradinaj, čija će stranka zajedno sa Demokratskim savezom Ise Mustafe, Socijaldemokratskom inicijativom Fatmira Ljimaja, Alijansom novo Kosovo Bedžeta Pacolija, Srpskom listom i strankama ostalih nevećinskih zajednica formirati novu vladu.

Na društvenim mrežama se mogu videti pozivi pojedinih istaknutih članova Pokreta Samoopredeljenje, u kojima pozivaju građane na masovne proteste širom Kosova.

A.Ć.

%d bloggers like this: