Реакције на одлуку Уставног суда

Хашим Тачи, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

После ноћашње одлуке Уставног суда којом је потврђен декрет косовског председника Хашима Тачија да нову владу формира Авдулах Хоти из Демократског савеза Коосва Исе Мустафе, опречне реакције стижу из Покрета самоопредељење Аљбина Куртија, са једне стране и представника осталих политичких партија, као и Хашима Тачија, са друге стране.

Хашим Тачи је на данашњој конференцији за медије поздравио одлуку Уставног суда и нагласио да би нову владу требало формирати што пре.

„Сада, што је пре могуће, треба да се оснује нова Влада, пошто и околности захтевају, функционалну, ефективну и ефикасну Владу. Зато, позивам све институције и све политичке партије да спроводе све одлуке Уставног суда, да их спроводе и да их поштују. Позивам институционалне и партијске лидере да радимо заједно како бисмо имали регуларну демократску транзицију. Позивам и медије и цивилно друштво, да допринесу овој транзицији, јачању демократије, јачању институција и поштовању уставности Републике Косово. Треба да сачувамо уставни поредак и интегритет система правде на Косову, које цене и гађани, али и читава међународна заједница, да сачувамо мир и стабилност“, рекао је између осталог косовски председник и додао да је он у сваком свом потезу поштовао Устав Косова.

Са друге стране, званичници Покрета Самоопредељење су осудили овакву одлуку Уставног суда, назвавши је узурпацијом „власти, државе и Устава“.

Аљбин Курти, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Мало је или уопште нема оваквих случајева у демократском свету, када су победник избора и сама власт спремни за нове изборе, а кад је то онемогућено од стране Уставног суда и председника тако што се позивају на већину у скупштини“, написао ј између осталог на свом фејсбук профилу одлазећи премијер Аљбин Курти.

Шеф кабинета Аљбина Куртија Љуан Даљипи је поновио став Самоопредељења да ова странка, као и грађани желе нове изборе.

„Демократски поредак на Косову је нападнут. Двоструки стандард код шаке злонамерних људи, који су поништили слободну вољу грађана. Хоћемо изборе“, написао је Даљипи на свом фејсбук профилу.

И министар спољних послова у Куртијевој влади, Глаук Коњуфца, каже да је одлука Уставног суда неуставна.

“Став Покрета Самоопредељење је да ће одлука изазвати грађански револт, који долази из природног незадовољства које на Косову више нема смисла и од данас се ствара политички систем у којем ако нисте освојили 51 одсто гласова, онда нисте освојили ниједан глас“, рекао је Коњуфца за Кљан Косова.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Носилац нове владе, Демократски савез Косова већ предузима активности за њено формирање.

„Могуће је да нова влада буде формирана сутра, а најкасније у понедељак“, рекао је лидер ДСК Иса Мустафа уочи састанка председништва своје странке.

Авдулах Хоти, будући премијер, поручио је да после одлуке Уставног суда нема победника, да је победник закон и устав и позвао све странке да јединствено раде на екононском опоравку Косова после епидемије корона вируса.

Одлуку Уставног суда је поздравио и Рамуш Харадинај, чија ће странка заједно са Демократским савезом Исе Мустафе, Социјалдемократском иницијативом Фатмира Љимаја, Алијансом ново Косово Беџета Пацолија, Српском листом и странкама осталих невећинских заједница формирати нову владу.

На друштвеним мрежама се могу видети позиви појединих истакнутих чланова Покрета Самоопредељење, у којима позивају грађане на масовне протесте широм Косова.

А.Ћ.