fbpx

Odluka o reciprocitetu na srpsku robu selektivno dostavljena medijima na srpskom

седница Владе Косова, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

седница Владе Косова, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


Na 37. telefonskoj sednici koja je kasno sinoć sazvana na zahtev odlazećeg premijera Aljbina Kurtija,

Na 37. telefonskoj sednici koja je kasno sinoć sazvana na zahtev odlazećeg premijera Aljbina Kurtija, doneta je odluka o izmenama i dopunama odluke o postepenoj primeni reciprociteta u odnosima sa Srbijom. Saopštenje o odluci Kosovske vlade nije dostavljeno svim medijima na srpskom jeziku. Do objavljivanja ove vesti, na zahtev našeg portala, odluka još uvek nije stigla.

Predviđeno je da na svim dokumentima, fitosanitarnim, veterinarskim i carinskim mora da piše “Republika Kosovo”, ali i da su firme koje robu voze na Kosovo obavezne da imaju „ dozvolu za svako vozilo koje prevozi robu koja ulazi na Kosovo”. Takvu dozvolu će izdavati Kancelarija za vezu Kosova u Beogradu.

Povodom ove odluke, reagovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

„Večerašnja odluka vlade privremenih institucija samouprave u Prištini o trgovinskoj blokadi, odnosno novoj potpunoj zabrani za srpsku robu, predstavlja eskalaciju rata sa zdravim razumom koji se mesecima vodi iz Prištine.To je istovremeno atak na evropske vrednosti i materijalnu egzistenciju i Albanaca i Srba“, napisao je između ostalog Đurić.

Podsećamo, Vlada Kosova je 31. marta donela odluku da takse od 100% na robu iz Srbije zameni reciprocitetom, dok je taksa na robu iz Bosne i Hercegovine ukinuta bezuslovno. Tada je rečeno da će se reciprositet primenjivati postepeno.

U vreme pandemije korona virusa, nije bilo prepreka da roba iz Srbije ulazi na Kosovo.

A.Ć.
%d bloggers like this: