Авдулах Хоти одржао прву седницу Владе без превода за српске новинаре

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Нова приштинска влада на челу са Авдулахом Хотијем, ступила је данас на дужност. У Влади је и Српска листа, чији су најважнији приоритети, како пише у коалиционом споразуму, унапређење права Срба и уклањање свих препрека за наставак дијалога Између Београда и Приштине. Данашњој свечаној седници су присуствовали и новинари, али за њих није био обезбеђен превод на српски језик.

Преко црвеног тепиха, потпуно сам, Авдулах Хоти је стигао у кабинет премијера. На првој седници, само кратко је поновио делове јучерашњег експозеа.

„Имамо амбициозан програм владе и тим који заслужује поверење. Радићемо са коалиционим партнерима и увек ћемо бити одговорни скупштини. Очекујем добру сарадњу позиције и опозиције. Верујем да је програм владе добар и да ћемо испунити сва очекивања грађана“, рекао је између осталог нови косовски премијер.

Насупрот помирљивим тоновима Авдулаха Хотија, у скупштини Косова, шеф парламентарне групе новог премијера, Арбен гаши није баш говорио у духу „владе дијалога“, како се у Приштини назива ова влада.

„Ово је први дан постављања нових стандарда, стандарда који неће Србији омогућити предност у УН и који неће Србију постављати на насловне стране најпрестижнијих медија на свету. Нец́е више бити стандарда који омогућавају улазак хиљаду тестова за COVID-19 из Србије на Косово”, рекао је Гаши, реплицирајући посланицима Покрета Самоопредељење.

Аљбин Курти није дочекао свог наследника. За њега, каже, није све завршено.

„Ова влада је противзаконита. Ово је бескорисна, а ми смо алтернативна влада. Нец́у предати дужност ономе кога сам разрешио, а он се покорио председнику. Ми ц́емо наставити битку, вратиц́емо се поново и то врло брзо”, поручио је Курти у видео обраћањуграђанима.

А међу првима, новој косовској влади честитку је послала Амбасада СједињенихАмеричких држава у Приштини.

„Радујемо се раду са Хотијевом владом, како бисмо наставили важан посао на изградњи мира, правде, просперитета, укључујући и напоре да се ојачају односи у региону и борба против COVID-19”, пише на твитер налогу Амбасаде САД у Приштини.

Из Европске уније је стигла мало конкретнија порука.

„Ми такође желимо да Косово напредује на свом путу ка ЕУ. За то су потребни напори и посвец́еност реформама за јачање владавине закона, посебно је потребна борба против организованог криминала и корупције и за посвећеност друштвено-економском развоју. Једини начин да се обезбеди европска будућност за Косово, јесте дијалог уз подршку Европске уније и посредовање Мирослава Лајчака”, пише на твитер налогу Канцеларије ЕУ у Приштини.

ЕУ: Ми такође желимо да Косово напредује на свом путу ка ЕУ. За то су потребни напори и посвец́еност реформама за јачање владавине закона, посебно је потребна борба против организованог криминала и корупције и за посвећеност друштвено-економском развоју. Једини начин да се обезбеди европска будућност за Косово, јесте дијалог уз подршку Европске уније и посредовање Мирослава Лајчака.

За новинаре који извештавају на српском, и после избора нове владе, остају стари проблеми, проблеми са преводом на званичним догађајима у Приштини. И данас, на првој седници нове Владе, за новинаре није било превода на српски језик.

Захтев да се превод обезбеди новинарима који извештавају на српском, наишао је на веома дрско понашање запослених у Влади Косова.

А.Ћ.