Влада Косова укинула реципроцитет, роба улази преко административних прелаза

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

На јутрошњој седници Владе Косова, укинута је одлука о принципу реципроцитета у односима са Србијом коју је донела Влада Аљбина Куртија 30. маја. Покрет Самоопредељење је осудио овакав потез Владе, називајући кабинет Авдулаха Хотија нелегитимним. „Уместо Републике Косово, ова нелегална влада је вратила Вучићево Косово и Метохију“, пише у саопштењу странке Аљбина Куртија. Новинарима српских редакција обећан превод седница владе од уторка.

Коначно, роба из централне Србије на Косово и Метохију може без икаквих препрека, али, по речима нововог косовског премијера, може и да се промени.

„Ова одлука је донета у сарадњи са међународним партнерима. Преузели смо обавезе како бу уклонили препреке за наставак дијалога. Јуче сам потврдио мој став и америчком амбасадору. Уколико дијалог не даје очекиване резултате, задржавамо право да вратимо реципроцитет”, рекао је на конференцији за медије нови косовски премијер Авдулах Хоти.

Одлуку нове косовске владе, међу првима је поздравио посредник Европске уније за дијалог између Београда и Приштине, Мирослав Лајчек.

„Поздрављам данашњу одлуку косовске владе да укине мере реципроцитета. Брзо уклањање препрека за наставак дијалога под окриљем ЕУ показује јасну посвећеност Косова да се без одлагања врати за сто“, написао је лајчак на свом твитер налогу.

За косовског председника Хашима Тачија, укидање реципроцитета је знак зрелости нове косовске владе, али и притисак на Србију.

„Поздрављам данашњу одлуку Владе Републике Косово да уклони све баријере које је Србија до сада користила као изговор за блокирање дијалога за нормализацију односа између државе Косово и Србије. Сада се међународни притисак мора усмерити на Србију како би се наставио дијалог без губљења времена, а који се мора завршити узајамним признањем двеју земаља“, рекао је Тачи.

Председница Скупштине Вјоса Османи се не слаже са одлуком Авдулаха Хотија, својим колегом из Демократског савеза Косова.

„Назвати реципроцитет препреком, значи да се једнакост сматра препреком. То значи да не желите да се ваша држава третира једнако са другима. Назвати реципроцитет препреком, значи да не верујете да имате суверена, независна и једнака права, како је предвиђено Декларацијом о независности и Уставом земље. Одрећи се права на једнако поступање, значи одустати од права на суверену Републику Косово“, напосала је Османи на свом фејсбук профилу.

А бивши премијер Аљбин Курти који је и увео реципроцитет у односима са Београдом, поново обећава борбу против Хотијеве владе, како у Скупштини, тако и ван ње. Такође, заборавивши да је одлуку о увођењу реципроцитета донео 30. маја, у недељу вече, оптужује Хотијеву владу, између осталог, што ради суботом.

„Илегална влада Косова ради у служби Србије. Она заседа чак и у суботу, само да би уклонила реципроцитет са Србијом. Косово има безброј социјалних и економских проблема, али за нелегитимну влади они не могу бити приоритет у поређењу са захтевима Србије“, истакао је Курти на свом фејсбук профилу.

Влада Косова сматра да је свој задатак испунила. А да би дијалог са Београдом почео, нови премијер Хоти поручује да Србија мора прекинути кампању против признавања Косова. Такође, Авдулах Хоти је на данашњој конференцији за медије рекао да ће дијалог са Београдом предводити премијер, односно Влада, који ће бити одговорни Скупштини, јер тако пише у уставу Косова.


Превод са седнице Владе ни данас није био обезбеђен новинарима који извештавају на српском језику, док је на конференцији за медије, превода било. Генерални секретар владе Фитим Краснићи, обећао је да ће се технички проблеми решити до уторка. Обећање је дошло после реакције министара Српске листе, Далибора Јевтића и Горана Ракића, а на захтев новинара нашег портала. Подсећамо да превода са седнице никада до сада није било и, како је рекао генерални секретар косовске владе, нико то до сада није ни тражио.

Анђелка Ћуп