РИК прогласио још две листе; До сада 7 кандидата са пребивалиштем на Косову

Фото: ЦРТА/Републичка изборна комисија

Републичка изборна комисија (РИК) прогласила је на ноћашњој седници још две листе и одбио проглашење још две. Тиме је тренутан број проглашених листа за предстојеће парламентарне изборе заказане за 21. јун, 20.

На двема седницама одржаним 9. јуна после поноћи, чланови РИК-а су донели решење којим се одбија проглашење Изборне листе Социјализам једини излаз – НКПЈ – СКОЈ, Александар Бањанац – Александар Ђенић, коју је 5. јуна 2020. године, поднела Група грађана Социјализам једини излаз – НКПЈ – СКОЈ. Одбијено је и проглашење Изборне листе ПОКРЕТ ЛЕВИЈАТАН – ЖИВИМ ЗА СРБИЈУ, коју је 5. јуна 2020. године, поднела Група грађана ПОКРЕТ ЛЕВИЈАТАН – ЖИВИМ ЗА СРБИЈУ.

С друге стране, донето је решење о проглашењу Изборне листе РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ, коју је 5. јуна 2020. године поднела Руска странка и Изборне листа Чедомир Јовановић – КОАЛИЦИЈА ЗА МИР (Либерално демократска партија, ТОЛЕРАНЦИЈА Србије, БОШЊАЧКА ГРАЂАНСКА СТРАНКА – БОШЊАЧКА ГРАЂАНСКА СТРАНКА, СТРАНКА ЦРНОГОРАЦА, Влашка народна странка – Партиа неамулуи румâнесц, Либерално демократски покрет Војводине, УДРУЖЕЊЕ ЈУГОСЛОВЕНА У СРБИЈИ, АМАРО – Акциона мрежа асоцијација и ромских организација, Удружење грађана „Румуни Хомоља“, Скаска), коју је 5. јуна 2020. године поднела КОАЛИЦИЈА ЗА МИР.

Листу УСКА СТРАНКА подржало је 10.163 грађана, а листу КОАЛИЦИЈ ЗА МИР 11.152 грађана. Обема листама одбијен је захтев да буду препознате као коалиције политичких странака националних мањина.
Са пребивалиштем на Косову само 7 кандидата за народне посланике

Када су кандидати за Народне посланике са пребивалиштем на територији КиМ у питању, највише их је на листи АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ, три кандидата:

  • Љубомир Марић, Косовска Митровица (52)
  • Данијела Вујичић, Косовска Митровица (54)
  • Милан Савић, Косовска Митровица (68)

На листи ИВИЦА ДАЧИЋ – „Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма“ један кандидат:

  • Звонимир Стевић, Приштина (31)

На листи Др ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

  • Добросав Добрић, Звечан (26)
  • Ивана Стојановић, Приштина (229)

На листи ЗА КРАЉЕВИНУ СРБИЈУ (Покрет обнове Краљевине Србије, Монархистички фронт) – Жика Гојковић, један кандидат:

  • Мирко Глибо, Зубин Поток (61)

На листи АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ налази се и Милена Поповић, док је на листи СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ – ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА Петар Милетић, међутим оба ова кандидата имају пребивалиште у Београду.

РИК је на седници у недељу одлучио да на предстојећим изборима буде отворено 8.386 бирачких места, око 130 више него на председничким изборима 2017. године. Одлуком РИК-а на Косову ће бити 90 бирачких места, а 43 у иностранству.

Извор: КоССев