Косовско(метохијска) разгледница 21 годину после

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Прошла је 21 година од уласка војне и цивилне мисије на Косово (и Метохију), а грађани, Срби и Албанци различито виде територију на којој живе.

Прошла је 21 година од уласка војне и цивилне мисије на Косово (и Метохију), а грађани, Срби и Албанци различито виде територију на којој живе. Срби су још увек у јужној српској покрајини, а Албанци у независној држави. За део међународне заједнице, ово је протекторат Уједињених нација и део Србије, а за други део, суверена земља. Где је Косово данас?

Око 1.700 становника, најмлађа популација у Европи, званична стопа незапослености преко 29, незванична преко 45 посто, честе ротације власти, корупција, непоштовање права невећинских заједница, кратка косовска разгледница. Жеље моћника који су ушли на Косово у лику КФОР-а односно НАТО-а, биле су другачије.

“Залагали смо се за демократску, мултиетничку државу, независну владавину закона, некорумпиране јавне услуге за све грађане, слободну економију, политику која служи држави и народу, независне критичке медије, основне слободе, а не за државу која ће донети добробит појединцима”, написао је јуче на свом твитер налогу немачки амбасадор у Приштини, Кристијан Хелд.

Чини се, није ни демократско, ни мултиетничко друштво, а већинска заједница, по мало збуњена. На скуповима победничке партије на последњим изборима нема чак ни обележја самог Косова, остале политичке партије опстају на националистичкој реторици, а представници власти живе у прошлости, али како је они виде. Чим наиђу проблеми, вади се карта прошлости и спомиње Србија као кривац за све што се дешавало, али и за све што се дешава.

“Пре 21 године, остварио се сан многих генерација, које нису само сањале о слободи, већ су се бориле за њу. Тога дана, НАТО трупе су после 78 дана бомбардовања стигле и Косово је угледало светлост дана”, рекла је јуче, између осталог, потпредседница Скупштине Косова Вјоса Османи на свечаној седници Скупштине поводом, за Албанце “дана ослобођења”, а за Србе “дана прогона”.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Нато јесте ушао, а грађани још увек чекају светлост у виду бољег живота. Без донација међународне заједнице и новца албанске дијаспоре, немогуће је опстати и одржати овдашњи крхки мир. Потенцијални сукоб, овога пута тиња и међу самом већинском заједницом. Међуалбанског сукоба је уствари увек било, али се о томе мало говорило.

“Припремите се за власт. Ове и следеће године осетићете сву нашу снагу и у нашим рукама ће бити централна власт, али и власт на локалу. Бићемо срећни, али ћемо одговорно да радимо многе ствари. Ова бескорисна влада ће да оде врло брзо јер ми немамо времена за губљење. Много је изгубити и 21 месец, а изгубити 21 годину је катастрофа”, рекао је јуче на скупу присталица Покрета Самоопредељење, његов лидер Аљбин Курти, шетајући бином и подсећајући на, нека ми не буде замерено, “стендап комичара”. Непоштовање нера опреза због корона вируса су посебна прича.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

А у сваком међуалбанском потенцијалном сукобу, колатерална штета су Срби. У Извештају о верским слободама Сједињених Америчких држава за прошлу годину, само за девет месеци је евидентиран 61 напад на Србе, њихову и имовину Српске православне цркве. До данашњег дана ове године, било их је већ 26. Најновији инциденти, претучена браћа Вучић из Доње Гуштерице и Петко Милетић из села Опрашке код Истока, на сопственом имању.

Да ли је то уствари права косовско(метохијска) разгледница?

Анђелка Ћуп