Петковић: Српска заједница се шири и развија

Обилазак изградња нове библиотеке у Грачаници (Фото Ким)

Петковић: Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић обишао је локације на којима се приводе крају радови на 36 станова и новој згради библиотеке у Грачаници и поручио “да се српска заједница на Косову шири и развија”. Српска заједница се шири и развија

Петар Петковић је заједно са сарадницима, а у присуству градоначелника Грачанице Срђана Поповића, директора КБЦ Приштина Братислава Лазића, директорице Народне библиотеке Бранкице Костић и председника ПО Приштина Љубинка Караџића, обишао зграду нове библиотеке и локацију на којој се граде станови за социјално угрожена лица.

Изградњу Народне библиотеке у Грачници финансирају Канцеларија за КиМ и Министраство за локалну самоуправу Владе Републике Србије.

Петковић је након обиласка радова на изградњи библиотеке поручио да “овакви пројекти показују да нам је стало да улажемо, не само у економију, већ и у образовање и културу”.

“Овако прелеп споменик културе, литерарни храм, знањем ће напајати све са централног Косова, старе и младе. Библиотека је нешто што је непоходно Грачаници, да људи које долазе могу да црпе нова знања. Тиме показујемо да се и духовно ова наша српска средина, али и шире на Косову, где живе Срби, развија”, рекао је Петковић.

Председник ПО Љубинко Краџић је навео да ће радови на изградњи нове зграде Народне библиотеке бити завршени до краја месеца.

“Радови су у завршној фази. Ако све протекне по плану, изградња ће бити завршена до краја месеца, а затим следи опремање библиотеке средствима Канцеларије за КиМ”, казао је Караџић.

“Живот у Грачаници све бољи и бољи”

Петар Петковић је након обиласка Народне библиотеке, обишао и завршене радове на изградњи стамбених јединица за 36 породица.

“Свака нова кућа на Косову и Метохији за нас је светиња. Она представља симбол потпуне опредељености српског народа на Косову да остане и опстане. Свако ново усељење представља за нас празник јер означава будућност и боље сутра”, истакао је Петковић.

Градоначелник Грачанице Срђан Поповић навео је да циљ да се „изградњом што већег броја станова и кућа побољша живот становника Косова и Метохије”.

“Из дана у дан, живот у Грачаници, али и свим другим српским местима је много бољи него што је био пре. Станови ће бити подељени у наредном периоду, пре тога смо саградили 36 станова и преко 30 кућа, не желимо на томе да станемо. Оно на чему ћемо инсиситирати је остваривање што бољих услова за будућност наше деце”, рекао је Поповић.

Завршетак изградње станова очекује се за месец и по дана. Пројекат финансирају Министраство администрације и локалне самоуправе и Општина Грачаница.

Петковић: Избори и на Косову

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић је, одговарајући на питање новинара да ли ће избори бити одржани и на Косову, казао да ће Срби 21. јуна гласати и тиме остварити своје уставно право.

Он ће од 15:00 до 18:00 часова обићи шест социјално угрожених породица у Грачаници, Лапљем Селу, Бадовцу и Сушици.

Извор: Радио Ким