Лајчак са косовским званичницима: Очекујем свеобухватан споразум и превазилажење несугласица међу земљама у региону

Мирослав Лајчак, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>Мирослав Лајчак, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

пецијални представник Европске уније за дијалог између Београда и Приштине, одмах по доласку у Приштину се састао са косовским званичницима,

Специјални представник Европске уније за дијалог између Београда и Приштине, одмах по доласку у Приштину се састао са косовским званичницима, председником, председницом Скупштине, као и са премијером и заменицима премијера Владе Косова. После свих састанака Лајчак је поручио да је његов мандат да дијалог између Косова и Србије успешно оконча, постизањем свеобухватног споразуме између две стране.

Иако је јутрос изјавио да ће размислити да ли ће се срести са Лајчаком, косовски председник Хашим Тачи се ипак у разговору са словачким дипломатом задржао скоро сат времена.

“Косово има јединствену будућност и алтернативу да буде део европске породице. Такође смо разговарали о обавезама које ће Лајчак имати у преговорима Косова и Србије. Сваки напор који води ка потпуној нормализацији између Косова и Србије је добродошао. Званични став Косова у овом процесу је да треба почети са визном либерализацијом и да се што пре закључи узајамним признањем”, рекао је Тачи после састанка са Мирославом Лајчеком.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине је истакао да све што је до сада урађено у овом процесу, урађено је уз блиску сарадњу ЕУ и САД и да ће се тако и наставити.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Мој мандат је врло јасан, да помогнем постизању свеобухватног споразума између Косова и Србије који ће нормализовати односе и решити све проблеме међу земљама региона и биће прихватљив за земље региона и државе чланице ЕУ. Радујем се што ће се овај процес, започет 2011. године, успешно завршити и управо то желим и да учиним”, рекао је Лајчак.

После састанка са Лајчаком, председница Скупштине Вјоса Османи је истакла да се дијалог не сме водити о територији Косова, као и да дијалог који ће надгледати Скупштина, треба да води Влада.

Премијер Косова Авдулах Хоти је састанак са делегацијом Европске уније одржао заједно са својим заменицима, а међу њима је био и Горан Ракић.

“На Косову је господин Лајчак дочекан јер говори у име 27 земаља ЕУ. И данас сам га на састанку информисао о нашем приступу процесу дијалога. Ми смо за дијалог који ће се завршити споразумом о међусобном признању и који ће решити отворена питања које имамо са суседном државом. Овај споразум је важан наравно, како за Косово и Србију, тако и за цео регион, али и за потпуну стабилност ЕУ“, рекао је Хоти.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Овај дијалог којим посредује ЕУ, улази већ у десету годину и ово је дијалог који је подржан Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација. Овај дијалог је већ донео реалне и конкретне резултате за људе на Косову. Без дијалога под посредовањем ЕУ, то не би било могуће. Треба радити и градити на ономе што је већ постигнуто, наставити даље и довести овај процес до успешног завршетка, не губећи пуно времена. Треба нагласити да пут Косова у Европску унију иде кроз нормализацију односа са Србијом и то је наглашено и у Резолуцији Генералне скупштине УН и то је и основ овог дијалога. Желим да Косово иде напред, да напредује на свом европском путу и у томе нико не може да помогн осим Европске уније. ЕУ је спремна и вољна је да помогне у европској будућности Косова и мени је врло драго што сам разговарао са премијером који је био врло конструктиван”, рекао је Лајчак и додао да је донео позивницу косовском премијеру да посети Брисел.

 

А.Ћ.