Лајчак или Гренел, Брисел или Вашингтон?

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Специјални представник Европске уније за дијалог између Београда и Приштине Мирослав Лајчак борави у Приштини, покушавајући да договори наставак дијалога којим ће посредовати Брисел. У исто време албански политичари врше ужурбане припреме за састанак са српским званичницима у Белој кући, најављеног за 27. јуни.

Као и после састанака са косовским званичницима, и после разговора са представницима политичких партија, Мирослав Лајчак наглашава важност Европске уније у процесу дијалога Београда и Приштине.

“Без дијалога под посредовањем ЕУ, то не би било могуће. Треба радити и градити на ономе што је већ постигнуто, наставити даље и довести овај процес до успешног завршетка, не губећи пуно времена. Треба нагласити да пут Косова у Европску унију иде кроз нормализацију односа са Србијом и то је наглашено и у Резолуцији Генералне скупштине УН и то је и основ овог дијалога. Желим да Косово иде напред, да напредује на свом европском путу и у томе нико не може да помогне осим Европске уније”, истиче Лајчак.

Али, чини се да није баш тако и да је Лајчакова посета у сенци твитер налога изасланика америчког председника, амбасадора Ричарда Гренела којим најављује наставак дијалога у Вашингтону. Лајчак изгледа да нема много обавештења о састанку у Белој кући.

“Не знам још увек да ли ћу путовати у Вашингтон, али све што је постигнуто у дијалогу резултат је заједничког и блиског рада САД-а и ЕУ. Управо је то амбиција да морамо наставити на нови начин и очекујемо врло блиску сарадњу са САД”, мисли словачки дипломата.

Оно што приштински политичари очекују, без обзира где се дијалиг водио и ко је посредник, данас је поновио нови премијер Авдулах Хоти.

“Наши су циљеви: узајамно признање, признање од стране пет земаља које су чланице ЕУ, чланство у УН и укидање Резолуције 1244. То се мора постићи чим се потпише споразум. Споразум мора отворити пут Косову да иде ка процесу евроатлантских интеграција”, нагласио је Хоти у хотелу Емералд на скупу посвећеном дијалогу између Београда и Приштине, а који је организовао Косовски демократски институт.

За Београд, исте жеље албанских политичара, било да су на власти, било да су у опозицији, остају само жеље, поручује директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић.

“Он (Хоти) наставља да ради оно што су радили сви његови претходници, да максималистичким и сепаратистичким циљевима и програмима, који су супротни са Резолуцијом 1244, који су супротини са циљевима међународне заједнице, а то је нормализација односа, поткопава тај дијалог. Тврдњама да је једино могуће решење засновано на такозваном важећем уставу Косова, да је једино могуће решење засновано на тзв. територијалном интегритету КИМ, тврђењем да желе селективно да спроводе постојеће споразуме, само желим да поручим да Србија има свој Устав, а Србија је чланица Уједињених нација, призната у границама које обухватају Косово и Метохију“, рекао је Ђурић у видео поруци достављеној медијима.

Брисел или Вашингтон, Лајчак или Гренел, два различита или паралелна дијалога, на леђима нове косовске владе. Две су већ пале због тога што нису биле окренуте правој страни. А која је права страна, тренутно питање без одговора.

А.Ћ.