Lajčak ili Grenel, Brisel ili Vašington?

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi u Prištini,

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi u Prištini, pokušavajući da dogovori nastavak dijaloga kojim će posredovati Brisel. U isto vreme albanski političari vrše užurbane pripreme za sastanak sa srpskim zvaničnicima u Beloj kući, najavljenog za 27. juni.

Kao i posle sastanaka sa kosovskim zvaničnicima, i posle razgovora sa predstavnicima političkih partija, Miroslav Lajčak naglašava važnost Evropske unije u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

“Bez dijaloga pod posredovanjem EU, to ne bi bilo moguće. Treba raditi i graditi na onome što je već postignuto, nastaviti dalje i dovesti ovaj proces do uspešnog završetka, ne gubeći puno vremena. Treba naglasiti da put Kosova u Evropsku uniju ide kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom i to je naglašeno i u Rezoluciji Generalne skupštine UN i to je i osnov ovog dijaloga. Želim da Kosovo ide napred, da napreduje na svom evropskom putu i u tome niko ne može da pomogne osim Evropske unije”, ističe Lajčak.

Ali, čini se da nije baš tako i da je Lajčakova poseta u senci tviter naloga izaslanika američkog predsednika, ambasadora Ričarda Grenela kojim najavljuje nastavak dijaloga u Vašingtonu. Lajčak izgleda da nema mnogo obaveštenja o sastanku u Beloj kući.

“Ne znam još uvek da li ću putovati u Vašington, ali sve što je postignuto u dijalogu rezultat je zajedničkog i bliskog rada SAD-a i EU. Upravo je to ambicija da moramo nastaviti na novi način i očekujemo vrlo blisku saradnju sa SAD”, misli slovački diplomata.

Ono što prištinski političari očekuju, bez obzira gde se dijalig vodio i ko je posrednik, danas je ponovio novi premijer Avdulah Hoti.

“Naši su ciljevi: uzajamno priznanje, priznanje od strane pet zemalja koje su članice EU, članstvo u UN i ukidanje Rezolucije 1244. To se mora postići čim se potpiše sporazum. Sporazum mora otvoriti put Kosovu da ide ka procesu evroatlantskih integracija”, naglasio je Hoti u hotelu Emerald na skupu posvećenom dijalogu između Beograda i Prištine, a koji je organizovao Kosovski demokratski institut.

Za Beograd, iste želje albanskih političara, bilo da su na vlasti, bilo da su u opoziciji, ostaju samo želje, poručuje direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

“On (Hoti) nastavlja da radi ono što su radili svi njegovi prethodnici, da maksimalističkim i separatističkim ciljevima i programima, koji su suprotni sa Rezolucijom 1244, koji su suprotini sa ciljevima međunarodne zajednice, a to je normalizacija odnosa, potkopava taj dijalog. Tvrdnjama da je jedino moguće rešenje zasnovano na takozvanom važećem ustavu Kosova, da je jedino moguće rešenje zasnovano na tzv. teritorijalnom integritetu KIM, tvrđenjem da žele selektivno da sprovode postojeće sporazume, samo želim da poručim da Srbija ima svoj Ustav, a Srbija je članica Ujedinjenih nacija, priznata u granicama koje obuhvataju Kosovo i Metohiju“, rekao je Đurić u video poruci dostavljenoj medijima.

Brisel ili Vašington, Lajčak ili Grenel, dva različita ili paralelna dijaloga, na leđima nove kosovske vlade. Dve su već pale zbog toga što nisu bile okrenute pravoj strani. A koja je prava strana, trenutno pitanje bez odgovora.

A.Ć.