У Грачаници потписана Декларација о заштити и промоцији имовинских права жена

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

У циљу унапређења једнакости развоја у корист свих жена, а посебно жена из српске и других невећинских заједница, у Грачаници је на основу Платформе, потписана и Декларација о заштити и промоцији имовинских права жена. Декларацију су потписали представници општина: Грачаница, Ново Брдо, Ранилуг, Партеш, Штрпце, Клина, Пећ, Каменица, Гњилане, Исток и Клокот, као и представнции 13 невладиних организација, чланица Мреже за грађански активизам. Потписивање је организовала НВО „Комуникација за развој друштва (ЦСД)“.

„Иако жене из невећинских заједница углавном знају своја имовинска права, већина њих не користи то право због традиције и бојазни да ће пореметити односе у породици. Због тога смо мислили да је потребно ангажовање цивилног друштва у подизању свести код жена, али и код институција како би се повећао број жена које ће укњижити имовину на своје име. Мислимо да би на тај начин жене биле економски снажније и да тако постоји мања шанса да трпе евентуално насиље у породици“, рекла је менаџерка пројекта Бојана Маниташевић.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

О улози институције Омбудсмана у унапређењу наследног права жена, говорио је директор Мреже за грађански активизам Иван Тодоровић.

Декларацијом су предложене приоритетне мере за заштиту и промовисање имовинских права жена које би требало да спроводе локалне самоуправе, организације цивилног душтва и Канцеларија Омбудсмана.

Декларација је потписана у оквиру пројекта „Право жена на имовину, фикција или владавина закона?“, спроводи га ЦСД кроз програм „Ангажовање за једнакост“ који подржава УСАИД у сарадњи са НВО АТРЦ из Приштине. Пројекат је медијски подржала продукција „Омониа“.

А.М.