Лајчак отишао, Хоти тражи консензус, Тачи се радује путу у Вашингтон

Мирослав Лајчак, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Мирослав Лајчак, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Напуштам Косово сигуран да су се стекли услови за дијалог између Београда и Приштине уз посредовање Европске уније,

Напуштам Косово сигуран да су се стекли услови за дијалог између Београда и Приштине уз посредовање Европске уније, рекао је последњег дана свог боравка на Косову Специјални представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак. Он је додао да ће тачан датум почетка дијалога знати после посете Београду, коју је најавио за 22. и 23. јуни.

Постизање свеобухватног споразума, што подразумава решење свих спорних питања, циљ је дијалога Београда и Приштине, поручио је Лајчак, а до тог циља се по његовим речима може доћи само уз посредовање Европске уније.

“Европска унија не може бити склоњена са стране, јер Европска унија нуди европску будућност и нико други сем ЕУ не може да понуди европску будућност, тако да уколико желите да заобиђете европску будућност, заобићи ћете и Европску унију. Овај дијалог је покренут на основу резолуције Генералне скупштине Уједињених нација и јасно повезује дијалог са европском будућношћу”, рекао је Мирослав Лајчак на данашњој конференцији за новинаре

Приштински званичници имају свој циљ, а то је признање Косова од стране Србије и чланство у Уједињеним нацијама.

“Спремни смо да почнемо дијалог, са циљем да постигнемо споразум који значи међусобно признање. Донели смо важне одлуке током ове две недеље, побољшали смо положај наше државе и ставили је у повољнији положај. Имамо потпуно поверење у овај процес”, нагласио је Хоти после састанка са представницима парламентарних странака.

Најава још једног дијалога, са истим учесницима, али уз посредовање Вашингтона и његов циљ, за Лајчака није проблем.

“За нас су САД веома успешан партнер. Били смо веома успешни када смо радили у тандему, посебно на Балкану. Ми комуницирамо са нашим партнерима у Сједињеним Државама о нашим иницијативама, очекујем да ц́е и они то учинити”, казао је Лајчак.

Косовски председник Хашим Тачи је после одласка Лајчака из приштине поручио да је Косово благословено подршком коју има у Сједињеним Државама и да дијалог под покровитељством Ричарда Гренела има већу подршку него косовска Влада. Тачи је нагласио да добре вести за Косово увек стижу из Вашингтона, не коментаришући посету Мирослава Лајчака, специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине.

„Трасирамо пут међусобном признању, успостављању међудржавних односа и отварању пута ка чланству у међународним организацијама. Због тога имам потпуно уверење да ц́е састанак у Вашингтону допринети унутрашњој и међународној консолидацији Косова“, речи су Хашима Тачија који ће бити у преговарачком тиму који ће по сопственим речима, предводити Авдулах Хоти.

Премијер Косова Авдулах Хоти је данас покушао да за наставак дијалога направи такозвани “тим лидера” са представницима свих парламентарних странака. Његовом позиву на састанак се нису одазвали Демократска партија Кадрија Весељија, Покрет Самоопредељење Аљбина Куртија и Српска листа. То је више од половине посланика косовског парламента који би требало да подрже оно што Хоти договори, са Лајчаком или Гренелом, свеједно.

Анђелка Ћуп