fbpx

Lajčak otišao, Hoti traži konsenzus, Tači se raduje putu u Vašington

Мирослав Лајчак, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Мирослав Лајчак, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Napuštam Kosovo siguran da su se stekli uslovi za dijalog između Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije,

Napuštam Kosovo siguran da su se stekli uslovi za dijalog između Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, rekao je poslednjeg dana svog boravka na Kosovu Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak. On je dodao da će tačan datum početka dijaloga znati posle posete Beogradu, koju je najavio za 22. i 23. juni.

Postizanje sveobuhvatnog sporazuma, što podrazumava rešenje svih spornih pitanja, cilj je dijaloga Beograda i Prištine, poručio je Lajčak, a do tog cilja se po njegovim rečima može doći samo uz posredovanje Evropske unije.

“Evropska unija ne može biti sklonjena sa strane, jer Evropska unija nudi evropsku budućnost i niko drugi sem EU ne može da ponudi evropsku budućnost, tako da ukoliko želite da zaobiđete evropsku budućnost, zaobići ćete i Evropsku uniju. Ovaj dijalog je pokrenut na osnovu rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i jasno povezuje dijalog sa evropskom budućnošću”, rekao je Miroslav Lajčak na današnjoj konferenciji za novinare

Prištinski zvaničnici imaju svoj cilj, a to je priznanje Kosova od strane Srbije i članstvo u Ujedinjenim nacijama.

“Spremni smo da počnemo dijalog, sa ciljem da postignemo sporazum koji znači međusobno priznanje. Doneli smo važne odluke tokom ove dve nedelje, poboljšali smo položaj naše države i stavili je u povoljniji položaj. Imamo potpuno poverenje u ovaj proces”, naglasio je Hoti posle sastanka sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Najava još jednog dijaloga, sa istim učesnicima, ali uz posredovanje Vašingtona i njegov cilj, za Lajčaka nije problem.

“Za nas su SAD veoma uspešan partner. Bili smo veoma uspešni kada smo radili u tandemu, posebno na Balkanu. Mi komuniciramo sa našim partnerima u Sjedinjenim Državama o našim inicijativama, očekujem da će i oni to učiniti”, kazao je Lajčak.

Kosovski predsednik Hašim Tači je posle odlaska Lajčaka iz prištine poručio da je Kosovo blagosloveno podrškom koju ima u Sjedinjenim Državama i da dijalog pod pokroviteljstvom Ričarda Grenela ima veću podršku nego kosovska Vlada. Tači je naglasio da dobre vesti za Kosovo uvek stižu iz Vašingtona, ne komentarišući posetu Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine.

„Trasiramo put međusobnom priznanju, uspostavljanju međudržavnih odnosa i otvaranju puta ka članstvu u međunarodnim organizacijama. Zbog toga imam potpuno uverenje da će sastanak u Vašingtonu doprineti unutrašnjoj i međunarodnoj konsolidaciji Kosova“, reči su Hašima Tačija koji će biti u pregovaračkom timu koji će po sopstvenim rečima, predvoditi Avdulah Hoti.

Premijer Kosova Avdulah Hoti je danas pokušao da za nastavak dijaloga napravi takozvani “tim lidera” sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka. Njegovom pozivu na sastanak se nisu odazvali Demokratska partija Kadrija Veseljija, Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i Srpska lista. To je više od polovine poslanika kosovskog parlamenta koji bi trebalo da podrže ono što Hoti dogovori, sa Lajčakom ili Grenelom, svejedno.

Anđelka Ćup
%d bloggers like this: