ОЕБС: Српски избори на Косову као и 2017. године

Избори, Архивска фотографија, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Избори за парламент Републике Србије биће спроведени као и 2017. године, саопштио је за наш портал шеф Канцеларије за политичка питања и комуникације мисије ОЕБС на Косову, Џефри Бејли (Jeffrey Bieley). На наше питање колико ће бити бирачких места и бирачких центара, Бејли је одговорио да је комплетна процедура око српских избора, иста као 2017., а на основу договора из 2012. године.

Раније је Републичка изборна комисија објавила да ће се парламентарни избори на КиМ одвијати на 90 бирачких места.

Републичка изборна комисија Србије је у Службеном гласнику објавила да се парламентарни избори на Косову и Метохији спроводе уз подршку мисије ОЕБС, који ће и обезбеђивати “транспорт материјала од, односно до административне линије”, а да ће се изборни материјал предавати бирачким одборима у Рашки и Врању, 20. јуна.

Подсећамо да је 1. маја 2012. године, тадашња председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејанович објавила да је постигнут договор са мисијом ОЕБС-а о процедури спровођења српских парламентарних и председничких избора. Из ОЕБС-а је увек стизао само кратак одговор да ова мисија само пружа техничку подршку.

Од 2012. године, на Косову се не одржавају српски локални избори, већ Влада Србије именује чланове и председника привремених органа. Такође, од доласка војне и цивилне међународне мисије нема покрајинских избора.