Далибор Јевтић: Велики број расељених чека да се врати својим кућама

Поводом Светског дана избеглица, министар за заједнице и повратак је подсетио да је велики број људи који су морали да напусте своје домове, радна места, школе, али и своје породдице.

”Избеглице и расељени представљају најрањивију категорију становништва у свету и зато је обавеза свих нас да им пружимо сву подршку која им је потребна. Министарство за заједнице и повратак увек изнова подсећа на непобитне проблеме оних који су силом прилика морали да напусте своје градове и села и у потпуности је посвећено стварању услова за њихов повратак и интеграцију. Две деценије чекања на повратак је исувише дуг период чекања и поражавајућа чињеница. Жеља за повратком и нада у боље сутра, међутим, и даље не јењава и наша је законска и морална обавеза да омогућимо повратак избеглих и расељених”, истакао је поводом обележавања Светског дана избеглица, министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић.

Јевтић је изразио забринутост што су породице које су се вратиле често на мети напада и додао да је Светски дан избеглица идеална прилика да се укаже на чињеницу да је велики број расељених са Косова који чекају да се врате својим кућама.

Важно је убрзати процес повратка и интеграције и данас апелујем на све институције да учине потребан напор који би допринео повратку расељених у своје домове, поручио је Далибор Јевтић у саопштењу достављеном медијима.

”Моје мисли су свакодневно са расељенима, а мој основни циљ је да им обезбедимо услове да се врате. За нас су повратници велики хероји, јер и поред тога што је већина све изгубила у једном дану, радује нас чињеница да воља за повратком и даљи постоји”, закључио је министар за заједнице и повратак у Влади Косова.

По подацима Министарства за заједнице и повратак, након конфликта на Косову јуна 1999.године око 226 418 грађана, углавном Срба, Рома и осталих је напустило своје домове. До данас се на Косово вратило око 28 500 грађана, међу којима је око 12 500 Срба.

Због безбедносних препрека, спорог решавања случајева узурпиране имовине и лоше еконoмоске ситуације, број повратника из године у годину опада.