Vrbovac: Porodilji posle 7 godina nije obnovljen ugovor; Škola: Smanjio se fond časova; Kancelarija: Maksimalno ćemo se angažovati

Илустрација фото: pixabay/Taken
Bojani Vujić, porodilji iz Vrbovca istekao je radni odnos u Tehničkoj školi u ovom mestu nakon porodiljskog odsustva.

Bojani Vujić, porodilji iz Vrbovca istekao je radni odnos u Tehničkoj školi u ovom mestu nakon porodiljskog odsustva. Iako joj je ugovor redovno obnavljan poslednjih sedam godina, ovog juna dobila je rešenje o prestanku radnog odnosa jer je u međuvremenu smanjen ukupan fond časova zbog ukidanja jednog smera u školi, kaže direktor Dalibor Dajić. Sa njenim slučajem upoznata je i Kancelarija za KiM, očekuju brzo rešenje.

Bojani Vujić, diplomiranoj psihološkinji, uručeno je rešenje u kom se navodi da joj je istekao rok u kom je zasnovan radni odnos 9. juna. Ona za naš portal potvrđuje da nije imala ugovor na neodređeno, već da joj je svake godine ugovor obnavljan na po godinu dana.

„U radni odnos sam stupila školske 2013/2014 godine, odmah nakon što sam diplomirala. Po struci sam psiholog, ali sam držala časove građanskog vaspitanja i ruskog jezika. Nakon što sam ostala trudna, radila sam do kraja trudnoće, odnosno 28 dana pre termina za porođaj nakon čega sam dobila godinu dana porodiljskog odsustva“, objašnjava za KoSSev Bojana Vujić.

Međutim, kada je predala potrebnu dokumentaciju nakon što joj je okončano porodiljsko odsustvo, njoj je, kako objašnjava rečeno da u školi nema mesta jer osobi koja je primljena kao njena zamena ugovor važi do 31. avgusta.

Kako dalje navodi u školi su joj preporučili da iskoristi i odmor od 27 dana, a potom i odsustvo radi nege deteta. Vujić međutim navodi da joj je 9. juna istekao godišnji odmor, a da dokumentaciju za odsustvo za negu deteta nije predala zato što je dete u potpunosti zdravo.

Vujić smatra da joj ugovor ove godine nije produžen iz političkih razloga, odnosno kako bi osoba koja je primljena kao njena zamena ostala na poslu.

„Njihova je greška to što su novom radniku dali ugovor do 31. avgusta, ne računajući na to da porodilja treba da se vrati sa odsustva 6. maja“, tvrdi ona.

Direktor škole: Smanjen je fond časova

Direktor škole, Dalibor Dajić, potvrđuje da je Vujić istekao ugovor nakon porodiljskog i da nakon toga nije obnovljen. Na pitanje šta se to ove godine promenilo u odnosu na sve prethodne kada je Vujić obnavljan ugovor, kaže da je ukupan fond časova u školi smanjen.

„Svake godine imamo manje časova, od sledeće školske godine imaćemo 30 manje časova, ukida se smer mašinski tehničar. Ove godine smo imali samo dva smera, ekonomski i trogodišnji“, navodi Dajić.

Kaže još da škola trenutno broji 85 đaka i 8 odeljenja, ali da će od septembra biti jedno odeljenje manje.

Na pitanje o tome na koji period se zaključuju ugovori i da li je uobičajeno to što je Vujić u rešenju naglašeno da je iskoristila porodiljsko odsustvo i godišnji odmor, Dajić je rekao da je to pitanje za pravnike.

Vujić nije imala pun fond časova.

Kancelarija za KiM: Radimo intenzivno na tom slučaju

Vujić se nakon što joj je istekao ugovor obratila zameniku direktora Kancelarije za KiM, Dušanu Kozarevu.

On navodi da je upoznat sa slučajem i da su zaduženi nadležni koji trenutno ispituju okolnosti te da će se zbog specifičnosti situacije u kojoj se Vujić nalazi maksimalno angažovati da joj obezbede ekonomsku sigurnost.

„Iako formalno-pravno istek ugovora nije sporan, mi ćemo probati da nađemo načina da joj obezbedimo sigurnost budući da se radi o ženi sa malim detetom“, navodi Kozarev za KoSSev.

Izvor: KoSSev