Гренел: Правимо мини Шенжен зону између Србије и Косова

Ричард Гренел, Специјални изасланик Доналда Трампа, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Специјални изасланик САД за дијалог између Београда и Приштине, Ричард Гренел, изјавио је да је америчка дипломатија заинтересована да се на састанаку 27. јуна, који би требало да буде одржан између представника Београда и Приштине у Белој кући, разговара о решавању економских питања.

Он је рекао да су “неки такозвани стручњаци” притиснули две стране да разговарају само о политичким питањима“.

“Одлучили смо да се укључимо јер постоји дуга историја са толико стручњака, такозваних стручњака, који су их само гурнули у политичке проблеме, занемарујући економске”, рекао је Гренел.

Он је додао да су младима на Косову и у Србији потребни рад и нада.

“Када сам разговарао о проблемима младих на Косову и пословној заједници, као и у Србији, било је јасно да желе економски развој, желе нова радна места, желе наду”, рекао је он.

“То још увек није примењено, али имамо споразум и радимо на томе. Исто важи и за железнички споразум, који би отворио границе за трговину, као и велики гранични споразум о моторном саобраћају. Оно што морамо сада да урадимо јесте да се концентришемо на економска питања како бисмо створили мини Шенжен зону“, рекао је Гренел, мислећи на прву специјалну економску зону у Кини.

Гренел је споразум постигнут у авиосаобраћају назвао историјским, рекавши да је потписан први пут након 21 годину.

Како се наводи, Приштину ће у Вашингтону заступати Хашим Тачи и Авдулах Хоти, а Београд председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић.

Извор: КоССев/Nova.rs